ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:289/1309)

Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 231

intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego(...)Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut

Mania Gotowania
Murzynek z konfiturą z wiśni 275

również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej.  Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa:  40g masła lub margaryny,  50g mlecznej i 50g gorzkiej

Z miłości do słodkości
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 188

Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie(...)okrągłego naczynia, może być to miska albo druszlak, możemy podłożyć pod roladę folię lub strecz aby lepiej się wyjmowała. Gdy obłożymy naczynie roladą wylewamy do środka masę z galaretką. Wierzch przykrywamy pozostałymi plastrami ciasta tak aby stanowiły równy spód. Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto caffe latte na jogurtach 258

delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć. Jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy jogurtowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami(...)kremu kawowego. Masę w całości przelać na stężałą pierwszą warstwę kremu jogurtowego i również włożyć do lodówki aż do stężenia. Wówczas wlać pozostałą masę jogurtową i znowu włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ciasto przed podaniem można oprószyć kakao. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Ciasto z malinami 315

Proste i szybkie ciasto z malinami. Moja rodzinka wręcz przepada za tym ciastem jest wilgotne i pyszne Ciasto z malinami  SKŁADNIKI: jajka -7 szt cukier -1 szkl mąka -2 i 1/2 szkl cukier waniliowy -1 opak masło - 200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka sól proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz maliny PRZYGOTOWANIE: Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Do miski przełożyć(...)białka od żółtek, żółtka dodać do masła, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.. Na cieście ułożyć maliny. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 225

ciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny(...)pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka

ladykitchen
Ciasto z nutellą i truskawkami 201

mieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki. Chłodzenie powinno

ChilliJemy
Ciasto"Pijany kokos" 1911

trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego  Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru(...)lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty

Wanilia i Kardamon
Ciasto z rabarbarem i migdałami 193

Ciasto z rabarbarem i migdałami powstało na warsztatach „Piknik z Lubellą”. Jest łatwe i proste do przygotowania. Zdecydowanie polecam!     Składniki: 200g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 700g rabarbaru 200g masła 160g cukru 1 laska wanilii szczypta soli 4 jajka(...)łyżki miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego płatki migdałowe   Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i wanilią, następnie powoli dodać jajka. Do masy Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i migdałami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Twarogowe placuszki z truskawkami 164

Pyszne zawijaski z ciasta kruchego z twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek(...)opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko   Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto "Bounty" 517

Ciasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia.Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty".Ciasto "Bounty" - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku(...)zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt.Polewa:Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Chłodzimy w lodówce.                     Moje posty

Słodka Strona
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1267

CIASTO:- jajko – 3 szt – mąka pszenna – 60 g – mąka ziemniaczana – 60 g – cukier – 100 g – proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki – woda – 1 łyżka PONCZ:- woda – ok. 150 ml – sok z cytryny – 2 łyżki – cukier – 2 łyżeczki MASA BUDYNIOWA:- budyń śmietankowy – 2 opakowania(...)pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy do momentu zgęstnienia.Miękkie

Ostra na Słodko
Fale Dunaju 285

budynie waniliowe Winiary 3 żółtka  Wykonanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem . Ciasto podzielić na 2 połowy. Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem. Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne(...)suchego patyczka . Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO LEŚNY MECH 1771

odciśnięty szpinak i dokładnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Po 50 minutach można już sprawdzać czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam 65 minut, ale moje ciasto było(...)Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego

Smaczne Zdrowe