ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:289/1309)

Babka biszkoptowa z majonezem 197

dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić

Ala piecze i gotuje
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 233

soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier

Walijskie Pichcenie
Słodkie środy - Śniegowe kule migdałowe 197

pudrem na gładką, jasną masę.   Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła.  Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.     Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki szpinakowe 103

Składniki na ciasto szpinak mrożony, rozdrobniony, 450g cukier, 250g jajka, 3 sztuki mąka krupczatka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na krem śmietanka 30%, 300ml serek mascarpone, 500g cukier puder, 4 łyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy(...)wkładamy papilotki i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy). Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami

Gotowanie moimi oczami
Pszenne bułeczki 192

oraz cukier. W między czasie rozpuścić masło i delikatnie przestudzić, gdy masło będzie już letnie dodać je do mąki oraz reszty składników. Na sam koniec wybić jajko. Ciasto wyrobić na gładką, delikatną masę. Na początku wyrabiania jest ono dość luźne ale później fajnie się łączy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W między czasie przygotować

Krakowskie smaki Ani
3 bit 203

pyszne ciasto robiłam na święta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów...  herbatniki lub krakersy  2 budynie waniliowe   1/2 l mleka  25 dkg masła  2 łyżki cukru pudru 1  puszka masy kajmakowej  500 ml śmietany

Moje domowe kucharzenie
Muffiny z borówkami 142

suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ucierane ciasto z jabłakami 113

Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie  Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam

Proste Potrawy
Racuchy drożdżowe z jabłkami 356

szklanki mleka szczypta soli 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do dekoracji Drożdże utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.Masa powinna mieć gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane konfiturą

Czerwień i błękit
Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie 140

białej czekolady Dekoracja; kakao do oprószenia płatki białej i ciemnej czekolady masło do wysmarowania foremek    Sposób przygotowania Ciasto; Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą(...)połowy masę czekoladową. Nadzienie; Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Cookierenkowa pokusa, czyli ciasto jogurtowo-rabarbarowe 189

średnim ogniu często mieszając.  Gdy jogurt zacznie się gotować, zdjąć z ognia, dodać agar i energicznie mieszać trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Gdy masa jogurtowa przestygnie wylać ją na ostudzone ciasto i pozostawić do całkowitego stężenia (agar szybko tężeje). Warstwa rabarbarowa: Rabarbarowy curd podgrzać, gdy zacznie się gotować dodać agar i energicznie mieszać, by nie porobiły się grudki(...)Przestudzoną masę równomiernie rozsmarować na białej warstwie jogurtowej. Pozostawić do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekoladowymi

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z brokułami i mozarellą 123

zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości. Spód do tarty trzeba ponakłuwać widelcem, aby nie wyrósł(...)śmietaną, solą, przyprawami oraz startym czosnkiem. Różyczki brokułów poukładać na spodzie do tarty, a przestrzenie między nimi uzupełnić porwaną na kawałeczki mozarellą. Wszystko zalać masą jajeczną i potrząsnąć formą, aby płyn rozlał się po całym cieście. Całość należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° na 30 minut. Masa powinna się ściąć (można sprawdzić widelcem) a mozarella zrumienić. UWAGA! Jeśli ciasto

Kulinarne Inspiracje
Ostatnia wielkanocna babka 142

miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka może wyjść odrobinę mniej puszysta, ale smakować i tak będzie wspaniale. Przepis z bloga Słodka babeczka - od siebie dodałam maliny i zmieniłam(...)puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta śliwkowa z migdałami 144

Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec przez 15 min w 200 stopniach. 5. Wyjąć z piekarnika. Wylać na podpieczony spód masę jogurtową, ułożyć śliwki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec kolejne 30 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego! Przepis pochodzi z magazynu Moje

Moja Galeria Smaku
MUS CZEKOLADOWY 237

SZTYWNO , jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany. GOTOWĄ MASĘ MOŻESZ UŻYĆ DO CIASTA ,  lub po prostu podać w pucharkach,  ważne jest aby spędziła około 2 godzin w lodówce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Serowa tarta z bobem 179

żółty tarkujemy na dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, pokruszony ser feta i 1/2 sera żółtego, obrane ziarnka bobu i doprawiamy do smaku pieprzem. Masę przelewamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym i pieczemy jeszcze przz 25 minut.         Smacznego

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania