ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:285/1309)

Halloween Cake Pops 116

serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady  pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie  pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić

kolorowotorcikowo
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 347

cukier i smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)Ubić na sztywno białka, stopniowo dodawać cukier i. Ubijać, aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.. Drugą część ciasta rozwałkować Na wierzch wyłożyć ubitą piane ,rozsmarować i piec w w 120 C z termoobiegiem ok 25-30 minut

w mojej kuchni
Rolada z bitą śmietaną 141

dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem  do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski(...)znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i  mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę. Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa  cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady

Ciasteczkowy Potwór
Letnia tarta z malinami i borówkami 217

podobnie, z tym, że ciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa(...)jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może

W kuchni wieczorem
razowa szarlotka z kratką II (lubelski kociołek IX) 185

roku. Właściwie nie ma innego. Gdyby ktoś zapytał "Jakie danie kojarzy ci się z jesienią?", bez namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby, które wolą odwrotną wersję :) Ale moja miłość do jabłek zawsze każe mi ich napakować do środka szarlotki duuuużo duużo :) Aby szarlotka miała nie tylko

chili & sugar
koperty pieczarkowe w cieście francuskim 139

ciasto francuskie i pokroić w kwadraty (powinno wyjść 10-12 kwadratów w zależności od wielkości ciasta). Żółty ser zetrzeć na tarce i połączyć z masą pieczarkową. Masę (ok 2 łyżeczek) nakładać na ciasto i zwijać jak na koperty (lub rulony. Zapiekać w 180 stopniach przez ok 20 minut lub do zarumienienia. Smacznego

ChilliJemy
Tarta limonkowa na spodzie graham 143

przesypanej przez sito maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie 25 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą, żeby spód zachował kształt(...)powoli doprowadzając do wrzenia. Gdy tylko pojawią się jego pierwsze oznaki, ściągamy z gazu. Dolewamy bardzo powoli żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy upieczone wcześniej ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Powiedz dietom nie
Jesienne ciasto owocowe. 169

kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką

Kulinarny karnet Christophera
piernikowe serducho 136

tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:)  Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt alkoholem, myślę(...)proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego.  składniki: ciasto: 2 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek masa: budyń czekoladowy kostka margaryny tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki cukru 0,5 l mleka. Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami

ciastkarnia na kruchym spodzie
Quiche ze szpinakiem 165

Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego  ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami(...)francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g maki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy

W kuchennym oknie Ewy
Tradycyjna szarlotka domowa 202

żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w   przez 30 minut. Przygotować masę jabłkową:  Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami a następnie dusić w przykrytym rondelku(...)celu jego podpieczenia w temperaturze 180 stopni C przez ok 12 minut. Z białek i 1/4 szklanki cukru ubić sztywną pianę. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową a następnie ubitą pianę. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i rozwałkować lub zetrzeć na tarce na pianę z białek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 341

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy,  następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera . Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości

Wanilia i Kardamon
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 277

świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową)     Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów(...)formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego

Mia Cucina Sofieta
tarta z nektarynką 151

pudru 2 łyżi masła 3 nektarynki galaretka brzoskwiniowa Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.  Proszek budyniowy i cukier(...)wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki idealne 120

doprowadzać do wrzenia.  Zestawić z palnika do ostygnięcia. Mąkę przesiać przez sito (najlepiej dwukrotnie), dodać sodę i sól. Zawartość rondla przelać do mąki i wyrobić ciasto. Gdy wytworzy się jednolita masa uformować kulę, przykryć bawełniana ściereczka i wstawić do lodówki na ok godzinę. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym

Pełna Lodówka

Proponowane wyszukiwania