każde uroczystości rodzinne.Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową.Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe.Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym(...)herbatniki – ok. 20 sztDODATKOWO :* mandarynki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy
Ostra na Słodkoświecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat
Moja Delicjaśmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej(...)olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać na nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok. 40 minut (do zarumienienia
Kulinarne Przebojezacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misie malaksera miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy startą czekoladą na tarce o małych oczkach. Tartę wkładamy na ok. 1- 1.5 godz. do zamrażarki, żeby stężała. Cud oleju kokosowego polega(...)zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański
ClauditteMissCookingPrzepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania. *tortownica(...)żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej. Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia i krótko zmiksować dodać ser na sernik z wiaderka, olej i krótko zmiksować masę serową wlać do ciasta kruchego i poukładać w truskawki piec w 200C około 45-50 minut, sernik zostawić po upieczeniu w uchylonych drzwiczkach na 30 minut sernik dopiero wyjąć z blaszki
W Mojej Kuchni Lubięmleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Ja ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru(...)należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier
Kuchenne Wariacjepewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :) Gorąco polecam ;) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3łyżki kakao 3łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić
The Sweet Damselrazem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki(...)wystudzeniu przekroić wzdłuż na pól i dodać krem Sposób wykonania kremu: Ubić śmietanę, pod koniec upijania dodać masę kajmakową i wszystko dokładnie wymieszać. Sposób wykonania plewy czekoladowej Rozpuścić margarynę z łyżką wody w rondelku, dodać pozostałe składniki. Polać gotową polewą ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieCiasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły(...)cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką
Wanilia i KardamonPrzepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta! Składniki (blaszka 20x36 cm): Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 5-6 jajek Krem karpatkowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka masła(...)woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła
Kuchnia domowa Anipieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec
Pychotkaaaszklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem
Di gotujesuche składniki (mąka, sól, cukier). Robimy "dołek" i dodajemy olej i rozczyn. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty na gładką, nielepiąca się masę (polecam zwilżyć dłonie olejem). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. 5. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę pokrywamy olejem. Każdą część wyrabiamy na okrągły kształt ( jeżeli nie masz dwóch dużych
VegUlkaszczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy
Kuchcik gotujeciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty. Budyń: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej 1 jajko 4 łyżki cukru(...)gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu. Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKrem: Wszystkie składniki na krem łączymy razem za pomocą miksera. Następnie wylewamy na spód naszego ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim nasze ulubione owoce
Chocolate Stop Temptingminut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaleśnikiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka mineralnej wody gazowanejszczypta solipół łyżeczki granulowanego czosnkułyżeczka suszonego koperku jajkoSkładniki na nadzienie:pieczarkicebulakiełbaskaser żółtyPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki nie będą się chciały ładnie zwijać). Drobno
Lawendowe Niebomąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części
kulinarnyswiatdomiprawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki na około 8 sztuk:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mlekaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku
Świat Ciastaproblemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa do utrzymania w czystości) i rozwałkować na prostokąt o grubości
Codzienna kuchnia niecodzienna