ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:299/1309)

Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 372

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania partiami cukier. Następnie żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka(...)mleczną z gorzką z 6 łyżkami mleka.Spód biszkoptu smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie

Malinowe Pocałunki
Białka? I co dalej? 222

torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Domowa Masa Marcepanowa 174

Masa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna".Masa Marcepanowa - Składniki

Słodka Strona
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 377

kluski też jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE

Nerds Kitchen
Torcik jabłkowy z bezą 164

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

Camilla w kuchni
Ciasto z jabłkami w galaretce 480

delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach

Mix smaku
Rogale marcińskie 195

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale marcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni.   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu(...)uważać, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do ostudzenia. Dodajemy zmielone biszkopty (można je zmielić w malakserze) i po 1 jajku – masa musi być plastyczna, ale nie lejąca – dlatego ilość jajek należy dostosować. Odstawiamy. Wykonanie ciasto półfrancuskie: Podane w przepisie 300g masła zamrażamy. W garnuszku podgrzewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i drożdże

Pociąg Do Kuchni
Pieguski 232

wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka do masła cały czas ubijając. Ucierając dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać, dorzucić do masy i połączyć z ciastem. Formować małe kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać na blasze na grubość około 0,5 cm. Układać w odstępach około

dom-agi.pl
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 232

czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej raz w tygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną(...)masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto gdy przestygnie wyciągamy

Czarnawisienka
Serniczek czeski :) 274

Potrzebne produkty na czekoladowe ciasto: - 2 szklanki mąki - 2 całe jajka - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki dżemu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka mleka Potrzebne produkty na masę serową: -0,5 kg twarogu(...)kostki margaryny --> rozpuszczonej i ostudzonej - 3 żółtka + piana z 3 białek ;) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka cukru Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy. Następnie miksujemy składniki na masę serową, dodajemy ubita pianę i mieszamy, bądź na malutkich obrotach miksujemy. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na to nakładamy łyżką porcję sera (robimy

Zdrowie na języku :P
Babka marmurowa 332

formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Strucla z makiem 177

naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu   Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka(...)szoną mąką stolnicę (ja używam silikonowej, można też wyłożyć na posypany maką papier do pieczenia). Delikatnie posypać mąką i rozwałkować (długość ma odpowiadać długości blaszki). Ciasto posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia

cucinare
Tort "Letnia Pokusa" 203

płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka kakao; 3 łyżki wody; Wykonanie: Całe jaja ubić z wodą i cukrem kryształem na pulchną masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze 190 o C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem, usunąć(...)żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę. Ciasto

In my kitchen
Zielone ciasto z kiwi 517

sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg). W międzyczasie(...)równomiernie rozsmarowujemy na nadzieniu kiwi. Przygotowujemy galaretki ( każdą z nich rozpuszczamy w szklance gorącej wody). Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na wierzch masy śmietanowej. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy plasterkami kiwi

noteskulinarnyfiga
Sernik ze śliwkami 195

owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego, 4 jajka, 200 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego, 1/2 kg śliwek węgierek(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować

Z miłości do słodkości