delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć. Jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy jogurtowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami(...)kremu kawowego. Masę w całości przelać na stężałą pierwszą warstwę kremu jogurtowego i również włożyć do lodówki aż do stężenia. Wówczas wlać pozostałą masę jogurtową i znowu włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ciasto przed podaniem można oprószyć kakao. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenProste i szybkie ciasto z malinami. Moja rodzinka wręcz przepada za tym ciastem jest wilgotne i pyszne Ciasto z malinami SKŁADNIKI: jajka -7 szt cukier -1 szkl mąka -2 i 1/2 szkl cukier waniliowy -1 opak masło - 200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka sól proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz maliny PRZYGOTOWANIE: Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Do miski przełożyć(...)białka od żółtek, żółtka dodać do masła, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.. Na cieście ułożyć maliny. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny(...)pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka
ladykitchenmieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki. Chłodzenie powinno
ChilliJemytrudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru(...)lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty
Wanilia i KardamonCiasto z rabarbarem i migdałami powstało na warsztatach „Piknik z Lubellą”. Jest łatwe i proste do przygotowania. Zdecydowanie polecam! Składniki: 200g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 700g rabarbaru 200g masła 160g cukru 1 laska wanilii szczypta soli 4 jajka(...)łyżki miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego płatki migdałowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i wanilią, następnie powoli dodać jajka. Do masy Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i migdałami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPyszne zawijaski z ciasta kruchego z twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek(...)opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie
e-PrzepisyKulinarneCiasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia.Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty".Ciasto "Bounty" - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku(...)zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt.Polewa:Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Chłodzimy w lodówce. Moje posty
Słodka StronaCIASTO:- jajko – 3 szt – mąka pszenna – 60 g – mąka ziemniaczana – 60 g – cukier – 100 g – proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki – woda – 1 łyżka PONCZ:- woda – ok. 150 ml – sok z cytryny – 2 łyżki – cukier – 2 łyżeczki MASA BUDYNIOWA:- budyń śmietankowy – 2 opakowania(...)pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy do momentu zgęstnienia.Miękkie
Ostra na Słodkobudynie waniliowe Winiary 3 żółtka Wykonanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem . Ciasto podzielić na 2 połowy. Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem. Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne(...)suchego patyczka . Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliodciśnięty szpinak i dokładnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Po 50 minutach można już sprawdzać czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam 65 minut, ale moje ciasto było(...)Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego
Smaczne Zdrowesmakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego(...)puszystą masę z brązowym cukrem i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne PrzebojeCiasto z czereśniami SKŁADNIKI: czereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe -0,5 paczki PRZYGOTOWANIE: Białka(...)oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód
Kuchnia Danusiłyżki cukru Wykonanie : Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyścieloną pergaminem, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto(...)mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką
cucinarepiekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu rodzaj tarty, nie wymagający szczególnie skomplikowanych składników, jest idealnym daniem(...)przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek. W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych, nawet wśród książąt, jak głosi
Przepysznik - BLW i nie tylko