ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:270/1309)

Rolada z truskawkami 217

truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki  do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych(...)dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą

Mechanik w kuchni
Domowy kopiec kreta 297

jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na talerz(...)odstawiamy do ostudzenia Do miski wsypujemy sypkie składniki Formę smarujemy margaryną Mieszamy sypkie składniki Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy Dodajemy jogurt i mieszamy Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika Upieczone ciasto Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia Wydrążamy środek ciasta Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto Na spodzie układamy banany

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tarta czekoladowa z chałwą i jeżynami 164

całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki kakao     Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.     KREM CZEKOLADOWY:   300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady(...)pokruszoną chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2)    Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1.                      Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa

SMYKWKUCHNI
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 587

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8399

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Ciasto z malinami i polewą czekoladową. 95

Pyszne ,proste ciasto z malinami i polewą czekoladową.Spód to czekoladowy murzynek ,góra jasny biszkopt .Smacznego. Składniki : blaszka kwadratowa o boku 20 cm 0,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i podgrzać do rozpuszczenia(...)Dodatkowo: maliny,mrożonych nie rozmrażamy wcześniej Najpierw wkładamy do piekarnika czekoladowy spód z malinami wysypanymi na wierzchu ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady roztopić w o,5 szklanki ciepłego mleka i polać

Ladylaura.
Muffinki z twarogiem 145

masę. Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem. Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej wielkości mamy foremki, ja ciastem zawsze wypełniam praktycznie całą foremkę i nigdy mi nie wypływa :) Pieczemy

charlotte gotuje
Ptysiowe łabędzie różane 162

mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie.     Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków(...)małej końcówki okrągłej lub woreczka foliowego z uciętym narożnikiem. Wyciskamy ciasto formując znak zapytania (lub dwójkę – 2). Im pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski

mojewypiekiinietylko
(Przed)świąteczna tarta z malinami 219

mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy wrzucamy pokrojone masło i całość zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, po czym dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie(...)kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega)  i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut

WeAreCrazy
Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami 145

urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Bananowa chmurka 333

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową

Marta Gotuje
Czekoladowy tort fasolowy 197

Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wymieszać. Następnie dodać do tego masę fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy(...)kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki

Domowa Cookierenka Agi
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 164

papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło. Pycha

ChilliJemy
Czekoladowe marzenie 187

ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas  temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego kakaowego biszkoptu i aksamitnego musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i,  oczywiście, smakowy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek(...)śmietany kremówki 36% Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na około 30-35 min. Upieczony wyjmuję i studzę. Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewam

Ciasteczkowy Potwór
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 213

używamy do przygotowania ciasta. Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy

Kolizje Smaków
Makowiec babuni 218

wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Ryba po cygańsku 3985

wody1 szkl. oleju3 łyżki octu1/3 szkl. koncentratu pomidorowego15 dag keczupu pikantnego1/4 szkl. cukru2 ziela angielskie2 listki laurowe1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki) 1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka

Kto ugości moich gości?
Makowiec babuni 419

wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz

Anioły w kuchni
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 254

kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można odrobinę podsypać mąką, żeby się nie kleiło) i wykładamy nim foremki wysmarowane masłem(...)minut.      Białka ubijamy na sztywno, dodając następnie po łyżce cukru pudru, nie przestając miksować. Po dodaniu całości, masa powinna być gładka, błyszcząca i zwarta. Dodajemy mąkę i ocet, ubijamy jeszcze chwilę.      Na podpieczone ciasto wykładamy po sowitej łyżce musu jabłkowego, a na wierzchu dwie łyżki piany, wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni

sama złodycz
Sernik jogurtowy 158

zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto. Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania