ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia. Krem(...)300ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy truskawek, jeden obok drugiego. Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki, świeżymi truskawkami i miętą
Z miłości do słodkościDziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier(...)szkl * olej – 1/4 szkl * rum – 2 łyżki * masa makowa – ok. 100 g Rum można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/ Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy
Ostra na SłodkoQuiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut. źródło " Moje wypieki
Anioły w kuchnibiszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane(...)Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi
Słodkości i nie tylkoTroszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra(...)jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji. Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami
UgotujmyTo.pldodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!) Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać do ciasta. Wycisnąć sok z cytryny(...)również dodać do ciasta. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą. Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz
DefinicjaSmakuszkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy pierwszą z nich na prostokąt o wymiarach dużej blaszki i układamy(...)wiśniami w środku. Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń z 3 szkl. mleka, i studzimy go. Potem ucieramy masło, stopniowo dodając po łyżce zimny budyń, i dokładnie łączymy ze sobą powstającą masę. Następnie połowę masy wykładamy na jeden upieczony spód, potem nakładamy kolejny blat, na niego znowu kładziemy masę i przykrywamy całość trzecim blatem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem
psgotujemyKeks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam
Gotuj Z Muzykącoś od siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki(...)osoloną wodę i wrzucamy na nią, PORCJAMI, łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :) Gotujemy aż ciasto zmięknie i bez odcedzania dodajemy do niego masę makową, zostawiamy na kilka minut na ogniu stale mieszając. Gotowe
Spektrum Smakujaja 0,5 szkl cukru 3 łyżki śmietany Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat(...)lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe
Słodkości i nie tylkotemperaturze pokojowej. Masło oraz wszystkie rodzaje cukru ucieramy na puszystą, gładką masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy ciasto dokładnie, aż będzie jednolite, dopiero dodajemy następne. Na masę maślaną wsypujemy przesianą mąkę i wszystko dobrze, acz delikatnie łączymy. Gotowe ciasto wylewamy w przygotowaną niezbyt dużą tortownicę lub, jak u mnie, większą formę do babki
Kuchenna Kontrrewolucyacukrem, a w rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy pokrojoną czekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym(...)równe połówki. Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki
Kuchnia Łukaszatabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Wiórki gotujemy na małym ogniu w mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli(...)opić" mlekiem). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia
Jadło i czytadłomiodowych placków dla chcących spróbować legendarnego ciasta czeskiego/stefanki/grysikowca (zwał jak chciał :D) dla tych, którzy latem produkowali własne powidła śliwkowe Składniki na ciasto: 400g mąki 100g masła 2 jajka 150g cukru 70g mąki łyżeczka sody Składniki na masę: 750ml mleka 9 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej!) 250-300g masła 150g cukru pudru 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis(...)gładka. Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Warstwy ciasta (od dołu): 1. placek miodowy 2. powidła 3. masa grysikowa 4. placek miodowy 5. powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe Inspiracją był
Mania Wypiekania