Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam
Gotuj Z Muzykącoś od siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki(...)osoloną wodę i wrzucamy na nią, PORCJAMI, łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :) Gotujemy aż ciasto zmięknie i bez odcedzania dodajemy do niego masę makową, zostawiamy na kilka minut na ogniu stale mieszając. Gotowe
Spektrum Smakujaja 0,5 szkl cukru 3 łyżki śmietany Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat(...)lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe
Słodkości i nie tylkotemperaturze pokojowej. Masło oraz wszystkie rodzaje cukru ucieramy na puszystą, gładką masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy ciasto dokładnie, aż będzie jednolite, dopiero dodajemy następne. Na masę maślaną wsypujemy przesianą mąkę i wszystko dobrze, acz delikatnie łączymy. Gotowe ciasto wylewamy w przygotowaną niezbyt dużą tortownicę lub, jak u mnie, większą formę do babki
Kuchenna Kontrrewolucyacukrem, a w rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy pokrojoną czekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym(...)równe połówki. Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki
Kuchnia Łukaszatabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Wiórki gotujemy na małym ogniu w mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli(...)opić" mlekiem). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia
Jadło i czytadłomiodowych placków dla chcących spróbować legendarnego ciasta czeskiego/stefanki/grysikowca (zwał jak chciał :D) dla tych, którzy latem produkowali własne powidła śliwkowe Składniki na ciasto: 400g mąki 100g masła 2 jajka 150g cukru 70g mąki łyżeczka sody Składniki na masę: 750ml mleka 9 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej!) 250-300g masła 150g cukru pudru 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis(...)gładka. Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Warstwy ciasta (od dołu): 1. placek miodowy 2. powidła 3. masa grysikowa 4. placek miodowy 5. powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe Inspiracją był
Mania Wypiekaniatrakcie nocnych szaleństw moich w kuchni urodziły się 2 ciasta. Jedno puchate z owocami i ta piękna i jakże smaczna tarta. Nie jest słodka, ożywiająca, z lekką chmurką bitej śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód tarty. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Masa musi być ścięta. Wyjmujemy. Czekamy, aż wystygnie
Malinowe PocałunkiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę (ja używam blendera – jest szybciej i nie ma grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy (tylko pierwszego usmaż
Qlinarnie i Qlinarnietrzeba będzie dłużej ugniatać ciasto by składniki się połączyły). Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.3. Dodajemy mąkę i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki.4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę(...)mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy
Szefowa kuchnijednak może się w końcu znudzić. Zależało mi na tym, by zrobić coś w rodzaju biszkoptu z białek i udało się, a do tego pyszna masa z dodatkiem mleka w proszku. Delikatne, puszyste ciasto na Dzień Kobiet za sprawą wspólnego wirtualnego pieczenia na FB Składniki: 6 białek 1 jajko 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)wyciśnięty z 1/4 cytryny Wykonanie: Białka ubijam dodając po trochu cukier i cale jajko. Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130°C na 25 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez następne 20 min, po tym czasie
Ciasteczkowy Potwórzasadowy) Dzisiaj jaglana szarlotka, coś wspaniałego, chociaż mimo, że ja na wierzch położyłam kaszę jaglaną można ugotować mniej kaszy i na wierzch położyć np migdały, ciasto jest wtedy lżejsze a masa z kaszy u góry może zrobić się trochę twarda. Ciasto można przygotować na dwa sposoby, ugotować 2 szklanki surowej kaszy jaglanej i 2/3 z tego dać na spód(...)ugotować 1 i 1/3 szklanki kaszy, całość dać na spód a na wierzch dać np podpróżone migdały, ta wersja smakuje mi bardziej ale jak chcecie :) Składniki : Na ciasto : 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2 surowej) można użyć mniej jeśli chcemy na wierzch położyć migdały a nie kaszę wtedy 1 i 1/3 szklanki surowej. 1/2 szklanki mąki
zdrowa vege kuchniapiec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić. Za pomocą robota kuchennego zmiksować ser kozi, 2 łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita. Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii
Mama Gotujecukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy(...)soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewo