olej lub smalec Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli. Następnie cukier. Dodałam śmietanę. Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę. Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek. Smażyłam na rozgrzanym oleju
potrawyregionalnesię ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie. Ich kształt miał tu ogromne znaczenie – okręg oznacza bowiem ciągłość i cykliczność życia. W Grecji takie ciasto, imitujące księżyc, pieczono na cześć bogini Artemis. – Co ciekawe świeczki, które wbrew pozorom nie są wymysłem współczesnej(...)pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik Asprod.com.pl , cukierni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj przesiany cukier puder. Posiekaj z margaryną. Dodaj obrane, zrumienione, zmielone migdały, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Przykryj je ( np. dużą miską ) i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1/3 cm, Wykrawaj foremką ciastka
Przepisy i porady kulinarnemąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt oraz aromat waniliowy - wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z cukrem
Codzienne Gotowaniewymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki nie rozpadną się. Ja pomagam sobie robotem kuchennym i hakiem do wyrabiania ciasta. Z MIĘSNEJ MASY formuj małe kotleciki, takie wałeczki, możesz także nadziać je na długą wykałaczkę. KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ , ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby
Kuchnia bezglutenowa Lolimalutkich jabłek farsz: cynamon *cukier (użyłam nie więcej niż 50 g cukru dard muscovado) Przygotowanie: Banany dokładnie zblendować i wraz z pozostałymi składnikami na ciasto dokładnie wyrobić aż powstanie gładka masa nie trzymająca się całości. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną częścią wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej najlepiej papierem. Można oczywiście tez rozwałkować ciasto, ale po co się męczyć
greenscarfszczypta soli , Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pozostałe suche składniki. Masło roztopić, jajka roztrzepać, dodać mleko i przestudzone masło,wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać na gładką masę. Niewielką ilość ciasta wlać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, miodem, kremem czekoladowym lub cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasimieszamy. Jabłka ścieramy na tarce i wraz z dwoma żółtkami i miodem dodajemy do masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest zostawić muffiny na kolejne pół godziny
My Chcemy Jeśćczasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową. Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość
Krakowskie smaki AniCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka
Słodka Kraina Wypiekównaczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok 30 ml zimnej wody, potem dodać ok 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzona masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować
AZgotuj!wanilinowy pół łyżeczki sody łyżeczka cynamonu lub kakao Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Można podzielić ciasto na 2 części. Do jednej możemy dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek
The Sweet Damselmanny 2 łyżki cukru 1 żółtko Ok. 100 g malin Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Robimy dołeczek i dodajemy żółtko i masło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy
VioletoweKucharzeniewymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować kolejną warstwą kremu. Na krem położyć ostatni blat ciasta, rozsmarować resztę masy jogurtowej i udekorować jagodami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewy