Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie
Sama słodycz i szczypta chilipieczarek 300 g sera Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika. Cebulę kroimy w piórka
VioletoweKucharzeniePrzepisów na ciasto do pizzy jest cała masa, a ja też robiłam już różne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później
Passions hobbies lifeorzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli
Taste Of My DayBędą gotowe do dalszego użycia, gdy na wierzchu utworzy się piana. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i po uprzednim dodaniu drożdży i soli ugniatać ciasto, aż uzyska się jednolitą masę i zaczną tworzyć się bąbelki. Zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia. sos Pomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby
Gorący kąsekmące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia, a więc masy(...)sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki parzymy przez sito ciepłą wodą, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do masy twarożkowej. Całość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce
Smakowy RajDziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewkiz kaszanką).Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami.Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół(...)wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnyczęści. Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 10-12 minut aż ciasto się zezłoci. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Masa serowa: Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i dodać do masła. Masę ponownie podgrzać (ale nie gotować) i stopniowo dodawać(...)ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu sernika. Zalewę zachować, dolać do niej tyle
My simple kitchenrąk. Otrzymuję elastyczne, delikatne i gładkie ciasto na pierogi. Krok 6. Ciasto leżakuje przez 10 – 15 minut. Po wybronieniu odkładam ciasto na około 10 – 15 minut pod przykryciem z bawełnianej ściereczki by odpoczęło. Dzięki temu ciasto z pewnością nie będzie się kurczyć w trakcie wałkowania. Po tym czasie ciasto na pierogi jest już gotowe. Lepienie i gotowanie ruskich(...)widelcem na połączone ciasto pieroga. Pierogi kładę obok siebie na oprószonej mąkę stolnicy lub tacce i przykrywam wilgotną, bawełnianą ściereczką by nie obsychały. Ulepione pierogi układam na tacy. Pozostałą część z wykrojonego ciasta łączę rozwałkowuję i wykrawam nowe krążki. Czynność powtarzam dla pozostałych 2 części kuli ciasta. Łącznie uzyskasz około 60 pierogów. Gdyby zostało ci ciasto możesz zrobić z nich
Ania gotujeCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć
Gospodyni Miejskapolecić bo warte jest tego.Łatwe do wykonania ciasto biszkoptowe,miękkie i puszyste , o trzech smakach : kokosowym,kakaowym i makowym.Świetnie się reprezentuje na stole . 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1/2 szkl.oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl.maku 1/2 szkl.wiórek kokosowych 1 łyżka kakao Do przełożenia ciasta: ************************** Krem karpatkowy 1/2 słoika dżemu wiśniowo- kokosowego lub porzeczkowego(...)przemian po łyżce każdej masy do wyczerpania się ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Studzimy.Kroimy ciasto na pół , smarujemy dzemem i przekładamy 3/4 przygotowanej masy , zrobioną według przepisu na opakowaniu.Przykrywamy druga połową ciasta , lekko je przyciskając.Smarujemy resztą kremu i dżemem.Posypujemy wiórkami i pokruszonymi wafelkami KOKOSOWYMI.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę, zawinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki. Masa bananowa: W międzyczasie przygotować masę bananową. W mikserze ubić masło z cukrem, dodać pokrojonego(...)piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego w plasterki banana, tak aby pokryć całą powierzchnię (plasterki mogą na siebie nachodzić), zalać masą bananową, przyozdobić orzechami laskowumi (połówkami) i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, przestudzić, naspnie delilatnie wyjąć
Codzienne Gotowanieszklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50 ml sosu czekoladowego 100ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę i piec 15 minut(...)temperaturze 180 stopni. Na delikatnie ciepłą tartę wyłożyć masę krówkową.Schłodzić minimum 30 minut. Śmietanę ubić wraz z sosem czekoladowym oraz mascarpone na puszystą masę.Wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmarkiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g roztopionego masła 50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy) Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego(...)efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :) tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna Dekoracja ciasta: Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel. Na papierze do pieczenia położyłam
W kuchennej krainiePrzepis na ten efektowny deser znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka(...)puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ok. 30 minut, sprawdź ciasto wykałaczką. Gdy całkowicie ostygnie, udekoruj masą serową (wymieszany serek z sokiem
Qlinarnie i Qlinarnie