ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:239/1309)

Gwiazda: świeża mięta 179

Miałam w zanadrzu, a właściwie to na parapecie w kuchni, cały pęczek mięty. Ogólnie rzecz biorąc, to miętę lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 180

Smakowało, ba, było pyszne, chrupiąca skorupka ciasta na górze, pod nią serowy krem, skrywający aromatyczne jabłka, z dnia na dzień smakował coraz bardziej. Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 średnie banany 100 g cukru 200 ml oleju roślinnego/lub 200 g roztopionego i przestudzonego masła roślinnego 3 płaskie łyżeczki cukru Masa serowa: 500 g serka wegańskiego (przepis(...)pieczenia. Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową a na samą górę wyłożyć (niezbyt starannie) łyżką resztę ciasta. Całość piec w temp. 180 C około 1 godziny . Ciasto po upieczeniu i dokładnym

greenscarf
Austriacki torcik czekoladowy 165

żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie rozcinamy na dwie części. Dżem mieszamy(...)łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę odkładamy na chwilę na bok żeby nam stężała i polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Babka Malibu z truskawkami 203

resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia,  przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z borówkami 199

szkl. mąki + do podsypywania Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę. Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blachę o wymiarach(...)160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta

dom-agi.pl
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 176

temat brokułów. Zapoznajcie się z naszym pomysłem na placek brokułowy. Mamy nadzieję, że posmakuje Wam kiedy wypróbujecie ten przepis w swoich domach.   Brokułowy placek z masą serowo - jajeczną (4 osoby) Składniki ciasto : 1/2 szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę(...)muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Ciasteczka kasztanowe 162

cukru (użyłam mojego ulubionego dark muscovado) Przygotowanie: Utrzyj na puszystą masę olej z cukrem Dodaj po chwili banana dodawaj stopniowo po jednej łyżce krem kasztanowy Hmm, mało zachęcający kolor ;-), no dobra, lecimy dalej, przesiej mąki wraz z sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum

greenscarf
Sernik z cynamonem i kardamonem 255

cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób(...)łyżki skórki pomarańczowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka kakao 3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto nie nasiąknie od sera. Wylej masę serową z cynamonem, potem z kakaem. Tak aby zbytnio się nie pomieszały. Wstaw do piekarnika grzanie dół i góra. Temp. 165 stopni C. Po 30 minutach na wierzch

SMYKWKUCHNI
.812. leniwa niedziela 147

karobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj(...)mąki kokosowej (15g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę duzo dosłodzić żeby zniwelować smak fasoli :D) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, mąki, karob, proszek do pieczenia i cukier/stevię. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy, wylewamy masę na omlet

breakfast of dreams
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 272

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)truskawkowe.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.       Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Makowe grzebienie 138

Makowe grzebienie w/g Siostry Anastazji  Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym.     składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 szkl mleka , nie pełna 5 dag drożdży 150 g margaryny Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland ) Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać(...)cukrem i mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk . Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z wiśniami 326

godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce(...)sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą

Słodkości i nie tylko
Śmietanowiec z rodzynkami 216

białka jaj - 6 szt  cukier - 3/4 szkl rodzynki - JUMBO  Przygotowanie:  Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.  Masa  Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń  z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany(...)cały czas ubijając robotem, dodać  rodzynki, wymieszać. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki.  Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Czekoladowe gębusie 209

Pyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę(...)Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową

Tradycyjna Kuchnia
Seromakowiec. 815

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) 1 łyżka zimnej śmietany, mleka lub wody (jeśli ciasto jest za suche)      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i przesiewamy do miski. Dodajemy masło i miksujemy przez(...)temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła 80 g cukru (do smaku

Rozpustne gotowanie