noc.Następnego dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez
Jadło i czytadłoCiasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną(...)zapasu. Garnek postawić na gazie i gotować 2-3 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy puszka ciągle jest dokładnie zanurzona. Odstawić w chłodne miejsce na dobę. Gotową masę kajmakową wyłożyć na upieczone ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoskórka i sok z jednej pomarańczy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 banan 100 g brązowego cukru Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut W międzyczasie przygotować masę serową. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie razem wymieszać. Formę(...)ciastka wysmarować olejem i wylepić ją ciastem, a ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec około 30 minut. Spód ciasta po upieczeniu wystudzić po czy wypełnić masa serową. Całość piec około godziny w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfWyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)ciasta) i łyżeczkę cukru (dodatkowo). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 15-20 minut). Jeśli używamy drożdży suszonych, wówczas mieszamy je z przesianą mąką, dodajemy pozostałe składniki, na koniec wlewając mleko z masłem i wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dosypujemy do niego mąkę (przesianą), cukry, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Staramy
MyCookBook.plmomentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, dynię, mąkę(...)ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą, paprykami i gałką muszkatołową. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę
Moja pasja smakuŻeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam(...)dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać orzechy delikatnie mieszając. Masę dodać do ciasta. Wszystko powoli i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 80 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenprzygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytłyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym! Jest pysznie! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! Buźka! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIcukry i mleko. Wymieszać wszystko łyżką, potem zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania (po ok. 7 minutach) wgnieść miękkie masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek 300 g czarnych porzeczek 3/4 szklanki cukru 4 jajka 600 g mielonego(...)śmietankowego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Porzeczki umyć, odsączyć, poodrywać łodyżki. Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać biały ser i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę serową nałożyć na ciasto, posypać porzeczkami, wyrównać delikatnie potrząsając formą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C (termoobieg) przez 35-40 minut. Smacznego
Pełny talerzznad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być
Czerwona PorzeczkaZamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukierni czesto zatrzymywalam sie przez oknem by zerknac w strone lsniacej od morelowej glazury tarty. Zawsze mnie kusila. Nic wiec dziwnego, ze mieszkajac juz w Polsce zatesknilam za tym ciastem. Dzien Jablka organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej. Tarta z jablkami skladniki: 300g maki(...)cukru 1 jajko 200g zimnego masla 3 jablka 3 lyzki konfitury morelowej szczypta soli wykonanie: Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka
Przysmaki Karolkiascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)małym ogniu, mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii. Budyń wymieszać z mąką - rozrobić w odrobinie mleka. Do gotującej się masy serowej wlać budyń - gotować do zgęstnienia. Ciepłą masą przekładać blaty ciasta. Wierz ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia - najlepiej na całą noc. Smacznego
kolorowotorcikowozmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :) Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować . Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek(...)kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor 180 stopni około 15 minut. Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut. Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie. Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno
Kulinarne przygody Gatity