mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji(...)posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 18. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao (użyłam gotowych szablonów do zrobienia wzorków na cieście
Mała Cukierenkapigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy tak długo, aż owoce rozgotują się na mus (można(...)dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wylepiamy dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie rozkładamy masę pigwową. Na wierzch układamy "kruszonkę
My simple kitchenPuszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)góry dziękuję. Wykonanie Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę, połączyć z serkiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie zagotować. Ostudzoną wlać do masy i wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć, wystudzić i dodać do masy razem z kawałkami ananasa ( zostawić trochę do dekoracji ). Tortownice ( 26 cm ) napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki
Świat SmakuWłożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 – 15 min na złoty kolor
kulinarnajamka.blogspot.comrumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta.Ciasto:- 2.5 szklanki mąki- 120 g mleka ciepłego- 5 jaj- 125 g masła roztopionego ostudzonego(...)czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę
Pasje Jolkigęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt 2: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Jeżeli macie również małą formę
Passions hobbies lifeprzesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę(...)kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
Wanilia i KardamonUpiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku
Wiem co jemłyżeczki kardamonu 1 1/2 szkl. mąki 2 jajka olej do głębokiego smażenia cukier puder A jak to zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty
Kuchnia w opałachparze. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni. 3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C
Pasja Smakunależy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Piec ok. 10-15 min, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Masa karmelowa: 225 g cukru 100 g masła 100 g śmietany 18% 90 ml wody (6 łyżek) 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki(...)czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C bez termoobiegu. Piec ciasto ok. 20 min, do momentu aż masa czekoladowa zetnie się. Wyjąć. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przechowywać w chłodnym miejscu. Mazurek doskonale komponuje się z jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniacukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać
Jadło i czytadłoPieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, w błyskawicznym tempie zniknęła
Ptasia KuchniaPieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, w błyskawicznym tempie zniknęła cała blacha
Ptasia Kuchniawychodzi pyszne! Zapraszam do wypróbowania. Ciasto Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, margaryna, 4 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy margarynę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao i dokładnie mieszkamy. Z gotowej, ostudzonej masy odlewamy 1/2 szklanki(...)polewę. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wszystko dokładnie mieszkamy (do uzyskania jednolitej masy). Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Całość ciasta najlepiej połączyć mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 (możemy też użyć keksówki) i piec
paapilotkaa