ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:222/1309)

Sernik z rabarbarem 130

grzech nie skorzystać ! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki.  Składniki na masę serową: 80 dag sera białego  5 jaj  3 białka 1 szklanka cukru kryształu  skórka otarta z całej cytryny  1 budyń waniliowy(...)budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik

Apetyczna babeczka
makowiec pod orzechową pierzynką 155

szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową: 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki(...)foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 462

rozpuszczenia się, ostudzić - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową - gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość - do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko - do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy - piec w 170-180 stopniach przez(...)łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa - do masy wlać powoli śmietankę, wymieszać - sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita) - sos przelać do słoiczka, ostudzić PRZYGOTOWANIE CIASTA - ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze - na cieście rozsmarować równą warstwę kremu fistaszkowego - na wierzchu porobić esy floresy z sosu karmelowego (jeśli sos karmelowy

Smakołyki Bereniki
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 244

można zrobić ją samemu wg. tego przepisu ), cukrowe koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie(...)ozdoby. Masę cukrową rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy malutkie kwiatuszki. Do każdego kwiatuszka przyczepiamy na środek cukrowe koraliki – wystarczy zwilżyć masę pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Wyciągamy kulki ciasta z zamrażarki. Patyczki na lizaki maczamy w rozpuszczonej polewie i wbijamy (wkręcamy) w kulki. Wkładamy znowu na 5 minut do zamrażarki, żeby polewa stężała i patyczki

Ciastkozercy
Ciasto Delicja 163

dalej miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. Za pomocą dużej, drewnianej łyżki w kilku niewielkich porcjach dodać przesiane mąki  (fot.2) . Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana.  Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto  (fot.3(...)ponownie wstawić do lodówki. Teraz czas na polewę. Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Na chwilę zostawić. Następnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Polać równomiernie ciasto. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać po całej nocy w lodówce. Źródło: ilovebake.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
szarlotka z kokosem po mojemu:) 155

minut na złotawy kolor. Jabłka pokroić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Podgrzać je w naczyniu  na piecu i wsypać galaretkę. Gdy jabłka stężeją na jednolitą masę. Gotowe przestudzone ciasto wyłożyć na kokos. Na ciemne ciasto nałożyć warstwę kokosu na wierzch jabłka i jasne ciasto. Można polać czekoladą. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort egipski 11185

żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały

Poezja smaku
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 135

szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu(...)napęcznienia. Zrobi się galaretka. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych

Wanilia i Kardamon
Jeżynowa rolada z serkiem 88

pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl  polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu(...)rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem  Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami

Gotowanie jest łatwe
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 149

dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser i serek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki(...)Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na masę serową i odstawiamy na parę

My simple kitchen
Makowiec mojej babci 1190

posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło(...)dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów.  Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi

Ze smakiem i z pasją
Deser jogurtowy z galaretkami i owocami 185

jest jogurtowiec z galaretkami , ale bez owoców i czekolady. U nas w domu lubią je wszyscy, gdyż jest smaczne, a do tego bardzo kolorowe, efektownie wygląda na talerzu. Masę do tego ciasta można zrobić z jogurtu, serka homogenizowanego lub śmietany. Ale według mnie najlepsza jest wersja z jogurtu, gdyż jest mniej kaloryczna, mogę wtedy się łatwo rozgrzeszyć z trochę większego(...)cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę, rozpuszczoną galaretkę malinową i miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone galaretki. Masę mieszamy ostrożnie łyżką a potem przekładamy do żaroodpornej formy (u mnie kwadratowej) lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu deseru układamy owoce delikatnie wciskając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Slimaki lubia deszcz 159

cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką(...)będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt. Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce

Przysmaki Karolki
Naleśniki- przepis podstawowy. 304

pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z serem i truskawkami 1912

Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać

Bullio