Rewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście.Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki:ciasto:szklanka mąki1/4 szklanki cukru100 g masłażółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaocukier waniliowy masa serowa:500 g twarogu zmielonego dwukrotnie50 g masła1/2 szklanki cukru pudrupłaska łyżeczka mąki pszennejpłaska łyżeczka mąki ziemniaczanej2 duże jajka lub 3 małe łyżeczka kakao60(...)dodać ziarenka wanilii, do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao - dokładnie wymieszać. Do tortownicy (o średnicy ok. 21 cm) wlewać na zmianę: jasną masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie
Słodka Stronaprzypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje! Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka(...)mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłooliwek 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory w paseczki i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę przez 15 minut. Formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka sekund znowu wyrabiamy ciasto, dzielimy
Marder&Marder Manufactureopakowanie ciasta kore 4 jajka, 150 ml wody gazowanej, Farsz: Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni. Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego
królestwo garówwymyślić właśnie z cynamonem.Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna(...)Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka
Ostra na Słodkomasy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia. Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed
Symfonia Smakówkrojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Z agnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. 2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez(...)włoskie i odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy
Apetyczna babeczkamąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi swoją objętość. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz masła, masy makowej i białka. Zarabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do momentu aż masło zostanie wchłonięte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca(...)której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części
e-PrzepisyKulinarnegodzinę. Składamy tort. Biszkopt przekrawamy. To, co nam się pokruszy odkładamy na bok, można trochę „wyskubać” ze środka, będzie do dekoracji na górze ciasta. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy masę serową(...)Konfitura z masą zrobi ładne esy-floresy. Jeśli upiekliście dwa biszkopty, żeby mieć wyższy tort, to czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy cieniutką warstwę masy, sporo owoców i okruszki ciasta. To, jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda Smacznego! Post Biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenpowiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady.Składniki(...)żółtka które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Mas
Słodkie Przyjemnościciasto jest magiczne z trzech powodów. Po pierwsze z jednej masy powstają 3 różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez ciut lżejszą, przypominającą krem i ostatnią, puszystą i leciutką, rozpływającą sie w ustach piankę. Po drugie, jak na mój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło(...)trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika i najważniejszą sprawą jest tu bardzo delikatne wymieszanie masy z ubitą pianą z białek, którą należy dodawać w trzech turach i bardzo ostrożnie wymieszać. Poza tym jest proste i łatwe w przygotowaniu. Największym
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka2 łyżki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy korzennej1 łyżka cukru waniliowego1 czubata łyżeczka sody200g powideł śliwkowychPolewa:3 łyżki wrzącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g masła PRZYGOTOWANIESkładniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół(...)godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik
Moje Kuchenne Rewelacjepatelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :) Porcja na ok 30 orzechów Składniki: ciasto 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 łyżeczka sody 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier wanilinowy olej do sparowania formy masa 1 kostka masła 3/4 szklanki mleka 250 g mleka w proszku(...)szklanki cukru 2 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić. masa W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao
Niezły MłynekSkładową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu Zjem to! . Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie(...)powrotem do kremu. Krem odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia ubijamy krem mikserem na gęstą masę, dodajemy oddzielone wcześniej orzechy. Ciasto: Składniki suche mieszamy razem, dorzucamy pokrojone masło, śmietanę, żółtka i miód. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest
Czerwona PorzeczkaOddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy(...)obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne
Kuchenne zapiski Edyty