ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:215/1309)

Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 250

Rewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście.Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki:ciasto:szklanka mąki1/4 szklanki cukru100 g masłażółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaocukier waniliowy masa serowa:500 g twarogu zmielonego dwukrotnie50 g masła1/2 szklanki cukru pudrupłaska łyżeczka mąki pszennejpłaska łyżeczka mąki ziemniaczanej2 duże jajka lub 3 małe łyżeczka kakao60(...)dodać ziarenka wanilii, do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao - dokładnie wymieszać. Do tortownicy (o średnicy ok. 21 cm) wlewać na zmianę: jasną masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie

Słodka Strona
19. Makowiec z jabłkiem 203

przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje!  Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka(...)mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 120

oliwek 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory w paseczki i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę przez 15 minut. Formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka sekund znowu wyrabiamy ciasto, dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Gibanica za sirom w Montenegro 150

opakowanie ciasta kore 4 jajka, 150 ml wody gazowanej, Farsz: Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni.    Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego

królestwo garów
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 163

wymyślić właśnie z cynamonem.Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna(...)Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka

Ostra na Słodko
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 233

masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.  Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy  biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed

Symfonia Smaków
Engadyński tort z karmelem i orzechami 172

krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Z agnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. 2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez(...)włoskie i odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy

Apetyczna babeczka
Gwiazda drożdżowa z makiem 154

mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi swoją objętość. Do miski wkładamy wszystkie składniki prócz masła, masy makowej i białka. Zarabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do momentu aż masło zostanie wchłonięte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca(...)której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z owocami 193

godzinę. Składamy tort. Biszkopt przekrawamy. To, co nam się pokruszy odkładamy na bok, można trochę „wyskubać” ze środka, będzie do dekoracji na górze ciasta. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy masę serową(...)Konfitura z masą zrobi ładne esy-floresy. Jeśli upiekliście dwa biszkopty, żeby mieć wyższy tort, to czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy cieniutką warstwę masy, sporo owoców i okruszki ciasta. To, jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda Smacznego! Post Biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady 382

powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady.Składniki(...)żółtka które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Mas

Słodkie Przyjemności
MAGIC LEMON CAKE 233

ciasto jest magiczne z trzech powodów. Po pierwsze z jednej masy powstają 3 różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez ciut lżejszą, przypominającą krem i ostatnią, puszystą i leciutką, rozpływającą sie w ustach piankę. Po drugie, jak na mój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło(...)trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika i najważniejszą sprawą jest tu bardzo delikatne wymieszanie masy z ubitą pianą z białek, którą należy dodawać w trzech turach i bardzo ostrożnie wymieszać. Poza tym jest proste i łatwe w przygotowaniu. Największym

Słodko-Słony Świat Ilony
Ekspresowy piernik z polewą czekoladową 338

jajka2 łyżki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy korzennej1 łyżka cukru waniliowego1 czubata łyżeczka sody200g powideł śliwkowychPolewa:3 łyżki wrzącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g masła PRZYGOTOWANIESkładniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół(...)godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik

Moje Kuchenne Rewelacje
Orzeszki 375

patelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :)  Porcja na ok 30 orzechów Składniki: ciasto 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 łyżeczka sody 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier wanilinowy olej do sparowania formy masa 1 kostka masła 3/4 szklanki mleka 250 g mleka w proszku(...)szklanki cukru 2 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: ciasto Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić. masa   W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao

Niezły Młynek
Babeczki "Michałki" ;) 1540

Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu  Zjem to! .  Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie(...)powrotem do kremu. Krem odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.  Następnego dnia ubijamy krem   mikserem na gęstą masę, dodajemy oddzielone wcześniej orzechy. Ciasto: Składniki suche mieszamy razem, dorzucamy pokrojone masło, śmietanę, żółtka i miód. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest

Czerwona Porzeczka
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 159

Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy(...)obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne

Kuchenne zapiski Edyty