ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:207/1309)

Najprostszy: chlebek bananowy 143

Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się(...)przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i solą. Partiami wsypywać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie wlać mleko i ekstrakt, połączyć.Orzechy grubo posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie 10 minut, wyjąć i odłożyć na kratkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto inwalida 233

ciężki tydzień, a kolejne wcale nie zapowiadają się lżejsze... Powrót do pracy po rocznym urlopie nie jest łatwy. Dziś zapraszam na ciasto o intrygującej nazwie 'inwalida'. To ciasto miodowe przekładane powidłami i masą budyniową. Smakuje najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień. Przepis mam od mamy i jest to dość stara, ale sprawdzona receptura. Składniki: Ciasto: 45-50 dag mąki(...)równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną. 2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym. 3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem

Kuchnia domowa Ani
Sernik krakowski 175

się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie, ale również nie opadnie. Z pozostałej ¼ porcji ciasta wałkujemy prostokąt i radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy(...)drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się

mojewypiekiinietylko
Sernik z borówkami 137

ciasto 1,5 szkl mąki 125 g masła pół szkl cukru 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera 1 szkl cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy otarta skórka z cytryny 1 op borówek. ok 100 g Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.. wykleić dno formy o rozm  30x20. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać(...)następnie stopniowo dodawać ser i budyń, oraz skórkę otrzeć z cytryny.  Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Sernik królewski 442

jest pracochłonny, a efekt jest piorunujący i na pewno nie pomylę się, jeśli powiem, że jest zniewalający. Składniki: *Ciasto:2 1/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru4/5 kostki margaryny "Kasia"3 żółtka3 łyżeczki kakao1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa serowa:5 twarożków homogenizowanych1 1/4 szklanki cukru2 stopione łyżki masła2 łyżki kartoflanki4 żółtka7 białekWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek(...)składnikami i wszystkie składniki dokładnie, delikatnie i powoli mieszamy, aby piana nie opadła. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można

Piekę, bo lubię
Sernik makowy 213

niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.  Składniki na masę serową: 125 dag białego sera, zmielonego(...)masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać. 3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem. źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Serowe babeczki z kruszonką. 109

Pozostałą 1/3 ciasta odłożyć na bok. 2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, masło, następnie mieszać z twarogiem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładka masa. Masę serową wyłożyc do foremek. 3. Odłożone ciasto podzielić na kawałki i wyłożyć na masę serową. Babeczki piec ok. 25 minut na środkowym poziomie piekarnika, następnie ostudzić na kratce

Motylkowa Kuchnia
Precelki półfrancuskie z masą serową. 133

Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)Skręcamy za pomocą dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru

Przepisy i porady kulinarne
Karpatka II 95

robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej(...)temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

cucinare
malinowy raj 175

białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą  śmietanę(...)łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie. Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort chałwowo-orzechowy 126

Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki(...)czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz wierzch ciasta. Na koniec posypujemy czekoladą oraz orzechami, wstawiamy najlepiej na całą

Słodka Kraina Wypieków
Kaszak - ciasto z kaszą manną 527

mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne(...)litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później

Domowa Cookierenka Agi
Kaszak 259

mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne(...)litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Razem ze mną ciasta z kaszy manny robiły [ dziękuję] Asia

Moje domowe kucharzenie
rogale marcinskie 92

ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali. Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie(...)znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo

w mojej kuchni
ZEBRA CIASTO 149

Ciasto ZEBRA  jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa. Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego. Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd. Jest puszyste, lekkie i smaczne. Idealne do szklanki mleka. Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian  jasnego i ciemnego ciasta do blachy,  ale wygląd wam to wynagrodzi. Składniki: 5 sztuk jajek(...)Ubiłam na puszystą masę. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.              Wlałam olej,    i wodę gazowaną. Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.                    W drugiej miseczce ubiłam białka.     Dodałam je do masy. Połączyłam składniki. Ciasto podzieliłam na dwie równe

potrawyregionalne