ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką.Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki(...)się kożuch.Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.ZŁOŻENIE TORTU:Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie
Słodko-Słony Świat IlonyStałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku. Zastanawiałam się do czego jej użyć. Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych(...)miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej. Kroimy na kilka części w zależności od wielkości keksówki. Formę smarujemy masłem i układamy w pionie
Kuchnia w opałachDrugi różowy blat skrył się pod masą. Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z takich smakołyków jest okazały tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości. Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika
Przepisy Aleksandrysuchej patelni płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj(...)Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego! English version Easter shortbread with coffee and rose petals (12 servings,40x25cm
karmelowygram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie(...)szczyptę cynamonu. Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę na 35 minut. Stugramową tabliczkę czekolady umieściłem na kilka
Wyprawy kulinarnePyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową(...)sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta. 4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut. 5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem
Kto ugości moich gości?stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut w małej formie (22cm
Tradycyjna Kuchniamarchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej . Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia(...)serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C. Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. blacha 30x20cm
w mojej kuchnistopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto można wyjąc z piekarnika. Gdy ciasto przestudzi się, przekroić wzdłuż aby przełożyć masą mleczną. Przygotować masę mleczną: Mleko zwykłe zagotować z cukrem i przestudzić. W oddzielnym naczyniu masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła(...)margaryny dodać stopniowo wystudzone mleko z cukrem nie przerywając miksowania. Gdy składniki połączą się dodać cukier waniliowy i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jedną część ciasta i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć drugą połową. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej rozpuszczone również masło i wszystko wymieszać. Gorącą jeszcze polewą polać
Na słodko lub wytrawniedużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko, dodać oliwę i resztę soli. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, aż powstanie gładka masa. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Ja zostawiłam przez całą noc,ale możecie zostawić ciasto tak długo, aż wyrośnie. Z tej porcji wychodzi około 8 podłużnych bułek. Jak już
Kuchnia Pokoleńpieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać. Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki. Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewysmażenia ( polecam arachidowy ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować kulę, owinąć folią spożwczą. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny. Rozwałkować cienko na stolnicy ( około 2-3 mm i wycinać paski o długości
zielonacukinkaminut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami dodajemy roztopione masło (nie może być gorące!). Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie przywierało
Pełna Lodówkamielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy, solimy Jeśli masa będzie zbyt miękka dodajmy mąkę, by ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając(...)jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą bułką. Z tych składników klusek starcza dla jednej głodnej osoby
Proste PotrawyJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml(...)musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy
Kolizje Smaków