ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:210/1309)

Kajmakowy sernik 248

szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt(...)waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Pyszna szarlotka klasyczna 223

ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić(...)blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto 3,5 szkl. mąki

Mieszam w Garnku
Rurki z kremem z białek 148

łyżek gęstej śmietany do ciastasólPrzygotowanie:1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem 3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami5. Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki6. Po tym czasie wałkujemy(...)posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek  do rurek3 białka

Proste Potrawy
Tort czekoladowo-śliwkowy 166

gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy(...)wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć

Passions hobbies life
Cytrynowiec wg Siostry Anastazji 201

Składniki: masa cytrynowa 2 budynie śmietankowe 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 3 żółtka 3 cytryny 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy masa śmietankowa 1/2 l śmietany 30% 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w w 1/3 szklanki wody dodatkowo 1 puszka ananasów herbatniki wcześniej upieczony cienki biszkopt Wykonanie: Wyciśnięty(...)wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksować powoli z masłem. Masę wyłożyć na biszkopt układając na niej ananasy. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników. Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym 158

starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem

KreatywnePiny
Drożdżówki z serem 171

jajkiem.Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.Przykrywamy  i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia.NADZIENIE:Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.CAŁOŚĆ:Z ciasta formujemy bułeczki.Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym

Ostra na Słodko
Polędwica Wellington 182

borowiki i całość smażyć kilka minut, pod koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około

wyzwania kuchenne
Piankuś wg s. Anastazji 202

ciasto upatrzył sobie mój syn, a ja, jako dobra mama musiałam je upiec :) Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli  siostra Anastazja :) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki  1 łyżka kakao Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 5 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)sztywna pianę, dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka

Ciasteczkowy Potwór
Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem budyniowym 290

Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Masa morelowa: 7. Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych

Mała Cukierenka
Sernik krakowski 239

posmarowania wierzchu sernika Wykonanie: Do mąki dodajemy cukier, masło, jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)dodajemy ser i miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem

psgotujemy
Sernik tradycyjny z rodzynkami 236

rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym(...)żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania sernika użyłam rodzynek MIX JUMBO, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z karmelem i bananami 146

Składniki na ciasto:250g mąki 50g cukru 125g masła 1 łyżka wody kilka kropli aromatu waniliowego Składniki na wierzch:gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i ponakłuwać widelcem (fot.1). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut, korzystając z funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.Wystygnięte ciasto posmarować równomiernie gotową masą krówkową (jeżeli będzie zbyt gęsta podgrzać ją chwilę w rondelku - intensywnie mieszając) (fot.2). Banany pokroić na krążki o grubości około 1 cm. Ułożyć ściśle na masie (fot.3). Śmietanę

Świat Ciasta
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 489

Ciasto niemal identyczne jak tort piernikowy, jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi  - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2(...)przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki jednak nie za dużo ponieważ ciasto utraci puszystość. Ciasto umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce (lub ok. 25 minut w zamrażalce).Po tym czasie

Słodka Strona
Razowa focaccia z oregano i rozmarynem 136

soli. Dodaj zioła .Wyrabiaj ciasto klika minut. 2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie ok 1 godziny. 3. Nastaw piekarnik na 220 stopni. 4. Rozwałkuj wyrośniętą masę  na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm.  Zrób palcami jednakowe wgłębienia. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut. Ja posypałam serem żółtym odtłuszczonym, ale nie ma takiej potrzeby. Zajadam

AZgotuj!