ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:211/1309)

Keks 102

ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć

In my kitchen
Sernik z rosą 182

rozwałkowanym ciastem. Ser: Do misy włozyłam ser, cukier, 2 całe jaja i 4 żółtka. Zmiksowałam w robocie na gładka masę. Dołożyłam resztę skąłdnikówi miksowałam do scalenia wszystkich. Wylałam masę serową na ciasto. Wyrównałam łopatką.  Piekłam około 50 min. w 180 stopniach, ale sprawdzajcie.Piekarnik piekarnikowi nierówny! Po chwili ubij białka z cukrem na sztywną pianę i po tych 50 minutach

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki makowo-marcepanowe 210

babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta(...)miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec w temperaturze

Świat Ciasta
Choinki z piernika 177

składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto 3 BIT 353

pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z talerzy:) Jedno z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast w naszej rodzinie. Ale jak tu nie lubić takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników,  puszka masy krówkowej,  3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  125g masła,  4 czubate łyżki mąki pszennej(...)masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto.  Wierzch posypać startą

Z miłości do słodkości
Rolada z masą makową 110

papierem do pieczenia blasze.Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę

Mix smaku
Torcik orzechowy 179

pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.  KREM(...)miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać.  PRZEŁOŻENIE CIASTA   Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z makiem 172

Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową   Razem z Pawłem i Madzią  oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas  coś pysznego .     Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki(...)mąkę. Włączam mikser i wyrabiam (hak). Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką). Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem

Różowa kuchnia
Makowiec na kruchym cieście 149

propozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.  Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na  20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z jabłkami i kruszonką 168

uduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami

Taste Of My Day
SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM 124

proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka:   2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa:   2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie(...)łyżki  puszka brzoskwiń ajerkoniak 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam) Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście.Wierzch przybrać brzoskwiniami.przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.   S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 336

wystraszyłam, że nie jest zielone, po przekrojeniu jest.. ulżylo mi ;D) Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przeciąć ciasto na ok. 2/3 wysokości i pokruszyć wierzch. Ciasto jest strasznie miękkie i puszyste, uwaga przy podnoszeniu ;) Masa: 500 ml 36% śmietany (300ml 30% w oryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry

W kuchni bez szafek
ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 186

lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy

Smaczne Zdrowe
Tarta z serem, łososiem i warzywami 122

nastawionego na 180C i piec ok 20 minut.  Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, sol i pieprz. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozbić na jednolitą masę  Na podpieczonym cieście ułożyć łososia, zalać mieszanką jajek, sera i śmietany.Na wierzchu ułożyć pokrojone papryki i cebulę, posypać ziołami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170°C przez około

Gosia gotuje
Ciasto Leśne Runo 199

miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.  Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - ja użyłam takiej, o średnicy 25 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut - do suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie ścinamy wierzch ciasta(...)sposób nasz mech :)  Przygotowujemy masę. Mikserem ubijamy śmietanę wraz z śmietan fixami. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy.  Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta, po czym posypujemy ją pokruszonym "mchem" - delikatnie wbijając go w śmietanę.  Wierzch posypujemy pestkami granatu.  Jeśli chcemy szybko wydobyć je z owocu warto przeciąć granat

Taste Therapy