czasie podgrzewamy śmietanę z cukrem trzcinowym i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy duże i małe krążki. Z części ciasta formujemy małe kulki. Krążki promieniście nacinamy na brzegach i układamy na blaszce(...)papierem do pieczenia. Na dużych krążkach układamy masę kokosową, na niej małe krążki, na nich masę kokosową, palcem robimy centralne wgłębienia a w nich układamy kulki z ciasta. Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnygram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym(...)wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewoskładników. Odstawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,aromatem waniliowym oraz ostygniętą czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz czym szerszą i większą użyjesz foremkę, a ciasto będzie niższe - łatwiej będzie się
W kuchni u MonikiCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa 0,75 ml mleka 2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki Na to wylewamy mase budyniowa Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C Smacznego! Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam
Klaudynkowa kuchniaCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa 0,75 ml mleka 2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki Na to wylewamy mase budyniowa Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C Smacznego! Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam
Klaudynkowa kuchnia100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy(...)talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy razem do odparowania nadmiaru wody. Wszystko mieszamy razem z kurczakiem. Jajka, śmietankę i serek miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z farszem (nie podgrzewamy!). Farsz wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, kontrolując czy góra tarty za bardzo się nie spieka. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja(...)proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia). Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec około godziny. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zbytnio się rumieniło z wierzchu, nakryć je papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto przed podaniem
Nie tylko w kuchniDzisiaj zapraszam Was na szybkie danie, które idealnie pasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka(...)śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200 °C. 2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek. 3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie
Ugotowaćroztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową(...)Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Blondynka GotujeOstatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka, 2 łyżki posiekanego szczypioru. Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować
Z miłości do słodkościBardzo lekkie ciasto, które powstało jako modyfikacja przepisu znalezionego na Smaczny.pl. Autorką jest Kasienia. Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna: 25 dag margaryny 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao(...)kakao. Na jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić
Praktyczna plwiniary.pl. Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku(...)łyżki mleka 1 łyżeczka masła Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki
Di gotujeSłony popcorn na słodkim cieście? Czemu nie. Powiem wam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Do tego mega słodka masa kajmakowa i ciasto jest nietypowym zaskoczeniem dla gości. Na poprawę humoru idealne. Chyba to będzie moje ulubione brownie. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstopni. 2/ Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Zaczynamy miksować ciasto dodając składniki w następującej kolejności: jajka, mleczko kokosowe, mleko. Ubijamy na jednolitą płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaprzez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego w lodówce masła, 3 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli. Całość za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta zmiksowałem na masę przypominającą okruchy. Przerwałem miksowanie i dodałem jajko, po czym zmiksowałem całość uzyskując jednolite ciasto, które zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę. Po wyjęciu cista
Wyprawy kulinarne