misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu. Ciasto po upieczeniu(...)przestudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Polać wystudzone ciasto. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Trochę inna cukiernia' z moimi modyfikacjami
CookYourselfwybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki(...)cukrem i mąką, mieszamy łyżką dodajemy likier i syrop miętowy, dzięki nim masa serowa zyskuje lekko zieloną barwę i delikatnie miętowy smak, dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek po sam brzeg ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy serniczki przez około 30 minut, przykrywamy papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy(...)zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy
Wanilia i Kardamonstartą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut). Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie nożem delikatnie obkroić boki, zdjąć obręcz, wyjąć ciasto z formy. Krem kokosowy: 3 puszki(...)samo postępujemy z wszystkimi puszkami. Kokosową śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz miód lub cukier puder do smaku. Wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać masę łyżką. Schłodzić. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat ciasta położyć na paterze lub dużym talerzu. Nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem. Rozsmarować pozostały krem. Migdały uprażyć na suchej patelni
maniapieczeniatuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm(...)piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie wykładamy w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową co polecamy lub zrobić ze skondensowanego mleczka słodzonego (gotujemy przez 2 godziny zamkniętą puszkę takiego
Kuchenne Wariacjewykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą kakaową, a później wsypujemy do niej mąkę(...)akurat miałam za mało w domu dlatego pomieszałam) i cukrem. Dodajemy mąki i miksujemy by masa była gładka. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy najpierw ciasto czekoladowe, a następnie masę jogurtową. Pieczemy ok godziny w 170 st. C. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęściełyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa(...)koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze
Motylkowa Kuchniamiejsce na około 40 minut, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. W czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę . Zagniatamy razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Na wyrośnięte ciasto nakładamy kruszonkę i jeżyny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 – 25 minut. Przed wyciągnięciem z pieca możemy upewnić się czy ciasto na pewno
Ciastkozercyłyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę. Z ciasta odrywamy małe kawałki, lepimy z nich kulki i lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy je do nagrzanego
Słodkie okruszkimarchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNiesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru(...)rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy ) Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny
Słodkości i nie tylkowyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego); 1 i 1/3 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 80 g budyniu śmietankowego w proszku; 1 szklanka(...)soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 1,20 godz. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem
In my kitchenletnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Ciasto podzielić na 3 części: jedną bardzo dużą, mniejszą na dekorację kosza i najmniejszą na rączkę. Największy kawałek
Moje domowe kucharzeniedodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki. Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut
VioletoweKucharzeniemleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 min. 15 minut przed końcem pieczenia
vegetaniesilikonowej formy, brzegi również wyklej ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170* i piecz przez 15 minut. Masa: - powidła (np. śliwkowe, u mnie jabłkowo-aroniowe) - masa makowa Po upływie czasu, na ciasto wyłóż najpierw powidła, a następnie masę makową. Piecz jeszcze 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia
Zdrowie na języku :Pwanilinowy, krótko zmiksować - dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć
Smakołyki Berenikibiałek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta
Praktyczna plłączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy podłużne dwie foremki , keksówki długie. Smarujemy tłuszczem. Na spód wylewamy 1/4 ciasta , na to 1/4 masy, na górę wlewamy następną 1/4 ciasta. Tak samo robimy z drugą keksówką. Pieczemy 1 godz w 200C . Po wyjęciu czekamy, aż chwilę ostygnie. Wyrzucamy z foremki
W kuchennym oknie Ewyreszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować na niezbyt duże wałki. Pamiętaj, że ciasto trochę rośnie pod wypływem ciepła więc trzeba uważać żeby
ciastkarnia na kruchym spodzie