ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:189/1309)

Tarta z truskawkami i masą budyniową 113

Sezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa budyniowa Budyń waniliowy  ( 64 gramy ) 750 ml mleka 5 łyżek mąki 5 ½ łyżki cukru 125 gram masła Truskawki Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy(...)łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy. Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń studzimy pod przykryciem ). Miksujemy

Smaki Ewy
Karpatka 164

razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw bierze, że ta, która przedstawiam Wam dziś, jest moją pierwszą próbą zrobienia(...)mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów rondelka odstawiamy ją do ostygnięcia.Gdy masa będzie całkowicie chłodna dodajemy kolejno jajka ciągle mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dwa równe blaty.Ciasto wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Jagodzianki w sezonie 155

się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła(...)umieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić na 15 części. Każdy placuszek nadziewać przygotowanymi jagodami, odłożyć na blasze łączeniem

kawawszklance
domowy pasztet drobiowy 175

razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy

Miód i pieprz
pasztet domowy 171

razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego

Miód i pieprz
Ciasto Kubuś bez pieczenia 443

Ciasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4.  Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet domowy 133

razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego

Miód i pieprz
Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską 180

ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy

Wanilia i Kardamon
Przepis na ciasto drożdżowe. 161

był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 155

był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy

Przepisy i porady kulinarne
Kruche Wiatraczki 215

cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto ucierane ze śliwkami 609

śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut) Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia

Smakołyki Bereniki
Sernik z ciastem kakaowym 114

Sernik z ciastem kakaowym   Składniki:  ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: - 7 sztuk po 150g - 10 dag masła - 2 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 6 białek - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 10 dag rodzynek (u mnie melelaye(...)resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki. Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: około 60 minut Można ewentualnie posypać cukrem pudrem. (Źródło przepisu: płyta CD „Smaki i smaczki

Kuchnia co dnia
Owocowo- serowa fantazja 351

Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę(...)Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Proszek do pieczenia to niezastąpiony dodatek do ciast. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z makiem 171

Przepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając(...)wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania