ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:189/1309)

Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis 164

Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli (w myśl zasady: gdzie cukier tam i sól). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę. Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu

Pyza i Surówka
Galette z rabarbarem i gruszką 191

piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą(...)blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami 138

Może kiedyś? Jak na tak opasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje(...)drugiej misce ubijać 2-3 minuty jajka z cukrem i olejem aż masa będzie gładka. Dodać cukinię i krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam

Posadzone i zjedzone
Sernik brzoskwiniowy z kratką 114

Sernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 1 kilogram sera białego 1 masło roślinne 8 jajek 350 gram cukru 1 budyń waniliowy 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo(...)mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.Z pozostałego ciasta wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki

Bajeczna Kuchnia
Keks s.Anastazji 134

sodą i pozostałych składników.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Wyłożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika(...)ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z cukrem  i od razu dałam galaretki ]. Dodać cukier i galaretki( proszek).Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać pokruszony blat ciasta miodowego i wymieszać. Składniki na masę z kokosem: 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 100 g wiórków kokosowych 250 g masła Mleko

Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 168

wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa! Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGO będą obiektem kolejnych postów.  Oto kilka przykładów: Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :) W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto. Mile widziane zdjęcia Waszych wypieków i informacja jakie

Wypisz Wymaluj
Szybki jabłecznik 119

pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka są mocno kwaskowate dosładzamy je troszkę. Wszystko zależy od tego jakie lubicie. Ciasto : mąkę + proszek do pieczenia trzeba przesiekać z tłuszczem. Następnie dodać żółtka(...)ciasto na giętkiej desce, podkładce lub papierze do pieczenia o kształcie zbliżonym do formy i „przerzucam” do blachy uzupełniając luki ręcznie. Jak wam wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej

Kulinarna Patilogia
Migdałowo - agrestowa tarta! 77

jajko 2 żółtka 110g masła w temperaturze pokojowej 40g posiekanych migdałów   Składniki na masę agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru  garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie(...)zrumieni. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę agrestową. Owoce dusimy z cukrem aż zmiękną. Redukujemy ilość soku. Następnie dodajemy 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Ostudzoną masę przelewamy na spód ciasta. Na koniec przygotowujemy bezę. Ubijamy białka na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Ubijamy ok. 15 minut. Na wolnych obrotach, dokładnie, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy migdały

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta migdałowa z gruszkami 111

Składniki na spód: 1 szklanka mąki 30 g margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia +gęsta śmietana do odpowiedniej konsystencji ciasta Składniki na masę migdałową: 70 g margaryny 50 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej (zmielone migdały) +gęsty domowy dżem morelowy lub śliwkowy, 2 duże gruszki Masło(...)zrobić to nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone

Ciastkozercy
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE 2314

wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce. Składniki masy serowej: - 1kg sera na serniki(...)wiaderka) - 4 żółtka - 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru - ekstrakt waniliowy (lub ksylitol z wanilią, lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 6 białek (2 pozostawione od ciasta i  4 od żółtek z masy) - 60g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 1,5 proszku budyniowego bez cukru) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło

Smaczne Zdrowe
Sernik na ciemnym spodzie 164

tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń(...)żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny  w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Sernik łaciaty 309

masłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy(...)ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową, a na końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki

upichcic
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 208

łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut). Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz  pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty

Walijskie Pichcenie
Ciasto Kubanka 234

nasączyć ciasto. Krem:  2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g masła.Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć(...)śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.Źródło: Zjem

Z miłości do słodkości
Jabłecznik ze świeżą miętą 239

sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować(...)przypalić Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę Taką masę wyłożyć na ciasto. Moje uwagi : Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze, na wałeczki użyjemy wtedy też mniej ciasta. Szybciej skruszeje, najlepsze na drugi dzień

Proste Potrawy