ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:188/1309)

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 175

wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się jeszcze nie zastygniętej masy musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący(...)brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.          Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki. Gotować na małym

Kuchcik gotuje
Makowiec. 164

Składniki: Ciasto: 60dag mąki pszennej tortowej, 1 kostka margaryny (250g), 6 łyżek cukru, 5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie:  Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić(...)jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę makową (dwie masy makowe wymieszać z dżemem).  Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h. Polewa: Na wolnym

W kuchni u Moniki
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 338

mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę(...)minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 355

moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody(...)mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało

e-PrzepisyKulinarne
Torcik jabłkowy 143

podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem(...)cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 134

soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie dodajemy jogurt. Masło rozpuściłam od razu z czekoladą i dodałam do masy. Dorzucamy cukier zwykły i waniliowy (autorka ciasta używa ekstraktu waniliowego), jogurt i rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wody. Jak mamy wszystko dobrze ubite to dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko razem mieszamy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego

Kuchenne Wariacje
ciasto makowo serowo jabłkowe 460

dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek opcjonalnie: bakalie, aromat wykonanie: Masło ucieramy z żółtkami(...)cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl

Domowy Smak Jedzenia
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 178

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0,5  łyżeczki soli150 g cukru2 g szafranu lub kurkumy750 g mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa(...)pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z masą z białego maku 108

zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne.   Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach

Aga w kuchni
Baba drożdżowa z kajmakiem 181

letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawi

Moje domowe kucharzenie
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 352

Dawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowane mleko skondensowane.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.  Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.   Wiele słodkości znajdziecie też na stronie Twoja Cukiernia Gdańsk

Z miłości do słodkości
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 446

biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Moje posty

Słodka Strona
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 183

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu(...)Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Nie musi bardzo dokładnie się połączyć z makiem, mogą pozostać kawałeczki piany.  Masę makową wyłożyć na podpieczone i przesmarowane dżemem ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę  ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM 108

jajka 3 żółtka 1 szkl cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny śliwki cynamon masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść i poszielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika (ułatwi(...)ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) bezpośrednio na masę budyniową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, upieczone ciasto włożyć do lodówki, aby masa stężała

Kuchnia w opałach
Rzeszowiak Siostry Anastazji 188

błąd.  Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka(...)wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała

Ciasteczkowy Potwór