ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:195/1309)

Ciasto Barbie 183

znalazłam jeszcze parę lat temu na WŻ ( klik ) i wiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię :) I w miniony weekend w końcu doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża(...)będzie bardzo zimne wsypujemy dwa opakowania śnieżki i mieszamy na najwyższych obrotach aż całość zgęstnieje. Następnie wlewamy tężejące galaretki i wszystko dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę z ciastkami i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Ostatnią galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia .Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na piankę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki

My simple kitchen
Sernikobrownie z truskawką 189

tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warstwy tylko masy się zmieszają? To się mówi „tak miało być ... z fantazją”. POLECAM   Sernikobrownie(...)pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.) Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 40 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Upieczone ciasto studzić stopniowo. Przed podaniem schodzić w lodówce minimum godzinę lub najlepiej całą noc. Ciasto można przed podaniem polać pozostałym musem truskawkowym. Nowy post Sernikobrownie z truskawką pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 228

Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych   Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń(...)zagęszczonego  przez 3 godziny. Masę krówkową przykrywami herbatnikami. Brzoskwinie z puszki miksujemy blenderem i dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 96

dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone(...)ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Z a pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa).  Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym

Ugotować
Wesoły słonecznik wg Siostry Anastazji 286

Składniki: masa 40 dag słonecznika bez łupinek 4 łyżki mleka pół margaryny + 2 margaryny 1 puszka mleka skondensowanego ponadto herbatniki pół szklanki spirytusu polewa 2 cienkie biszkopty przygotowane wcześniej Wykonanie: Pół kostki margaryny roztopić, dodając do niej słonecznik i 4 łyżki mleka całość trzymać na ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Słonecznik po 10 minutach przełożyć na blaszkę(...)zapiec w piekarniku na złoty kolor również co chwilę mieszając. Pozostałą margarynę utrzeć dodając mleko z puszki i słonecznik. Przygotowaną masą przełożyć biszkopty, na górną masę położyć herbatniki wcześniej zamoczone w spirytusie i polać polewą czekoladową. Ciasto najlepsze robi się na 3 dzień

Pychotkaaa
Jak zrobić przepyszne knedle? 189

osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy, ale nie do końca, tak, aby usunąć pestkę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy

Moja smaczna kuchnia
Jubileuszowe ciasto 214

ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli

In my kitchen
Sernik z czekoladowym musem i owocami-(dla gości) 157

prób i błędów wyszedł taki jaki powinien być. Z pełną satysfakcją postawiłabym go na stole -dla gości...:) Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Masa: 1 kg twarogu 6 jajek 1 budyń duży śmietankowy 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru(...)średnicy 28 cm -samo dno. MASA: Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając w trakcie masło. Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce, wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.  Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. CZEKOLADOWY MUS: Białka

Wanilia i Kardamon
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 95

Wykonanie: Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać rum i sól - dobrze wymieszać. Masło do ciasta również ubić z cukrem na gładką masę. Dodać (po jednym) jajka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, miksując cały czas(...)dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić

zadanie-gotowanie
Makowiec - strucla makowa 279

cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy(...)maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Aga w kuchni
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 196

łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej powoli dodajemy suche składniki i mieszamy mikserem. Dodajemy preparowane ziarna: owies, ryż, kukurydza – co akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy budyń. Robimy wszystko tak, jak na opakowaniu(...)trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej i może być spożywany przez wegetarian. Masę przelewamy na ciasto. Na rozgrzanej oliwie rozmrażamy wiśnie. Możemy użyć świeżych, ale wtedy należy dodać trochę wody lub syropu. Do owoców również dodajemy agar agar, dzięki czemu powstanie naturalna galaretka. Przekładamy na wystudzoną masę budyniową

MarcinChef
Tarta jabłkowo- migdałowa 93

Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem(...)szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe z kremem 192

marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie ciasta marchewkowego z śmietanowo, serową masą, taki mój mały eksperyment, ale niezwykle smakowity. Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto(...)gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania

Cynamonowe szczęście
MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 288

jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej(...)greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 jajka Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około

Walijskie Pichcenie
Karpatka 632

łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół opakowania cukru wanilinowego Wykonanie: - wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić - do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować - piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować(...)cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń - budyń ostudzić - utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce - jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc) - podawać krojąc w kwadraty

Smakołyki Bereniki