ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:191/1309)

Ciasto Kubuś bez pieczenia 438

Ciasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4.  Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet domowy 125

razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego

Miód i pieprz
Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską 171

ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy

Wanilia i Kardamon
Przepis na ciasto drożdżowe. 157

był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 149

był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy

Przepisy i porady kulinarne
Kruche Wiatraczki 210

cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto ucierane ze śliwkami 603

śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut) Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia

Smakołyki Bereniki
Sernik z ciastem kakaowym 110

Sernik z ciastem kakaowym   Składniki:  ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: - 7 sztuk po 150g - 10 dag masła - 2 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 6 białek - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 10 dag rodzynek (u mnie melelaye(...)resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki. Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: około 60 minut Można ewentualnie posypać cukrem pudrem. (Źródło przepisu: płyta CD „Smaki i smaczki

Kuchnia co dnia
Owocowo- serowa fantazja 345

Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę(...)Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Proszek do pieczenia to niezastąpiony dodatek do ciast. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z makiem 163

Przepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając(...)wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Sernik z wiśniami 167

masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam(...)białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę.  Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w  temperaturze 175 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik rafaello 199

cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  MASA KOKOSOWA  Do rondla wlać dwie szklanki(...)masę utrzeć z masłem. PONCZ  Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać.  Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową.  Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello.  Tort schłodzić w lodówce. (function

Kuchnia Danusi
Torcik z masą budyniową i czekoladą 134

Ciasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L )5 łyżek mąki pszennej typ 5004 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szk cukru16 g cukru waniliowegoMasa :3 budynie śmietankowe ( po 40 g )1 l mleka 3,2%200 g miękkiego masła1/2(...)cukruDodatkowo :1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )50 g masłakolorowa posypka do ciastdowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu330 g dżemu wiśniowegoRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Warstwowy sernik malinowy 344

śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę(...)cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem wsadzić ciasto do lodówki. 3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej wody. Odważyć 500g malin, pozostałe dodamy całe do ciasta

zjem to blog kulinarny
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 162

polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru 75 g masła Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie(...)cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Ważne jest, abyśmy nie doprowadzili do zagotowania się masy! Gotową masę studzimy i wykładamy na mazurka. Dekorujemy według uznania:) Smacznego! :)      A ponieważ zostało mi trochę ciasta, to powstała też wielkanocna pisanka

Taste Therapy