ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:224/1309)

Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 315

pieprz, gorczycę i ziele angielskie tłuczemy na pył w moździerzu. Majeranek rozcieramy między dłońmi. Dodajemy przeciśnięty kilkukrotnie przez praskę czosnek, żelatynę w proszku, wlewamy zimną wodę. Całą masę mięsną wyrabiamy jak ciasto, dłonią. Mięso musi wchłonąć wodę i zacząć się kleić do ręki – po odwróceniu dłoni do góry nogami spory kawałek masy powinien się mocno trzymać. Po co to wszystko(...)się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry.   Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią. Połowę masy mięsnej przekładamy do osłonki (można sobie

Karo in the Kitchen
LEŚNY MECH 291

galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto(...)pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa  zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta ze szpinakiem 117

minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto jogurtowe 294

owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 1h (do suchego patyczka

Animelka Blog
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 161

cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem  masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka(...)końcu mąkę. Układanie  w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki "Na Bogato" 142

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Warto pamiętać o tych maluszkach,  które nie przepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato. Bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 150 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka(...)olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki,  tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,  ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię

IzaGotuje
Ciasto potrójnie czekoladowe 564

masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy(...)przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały:  Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem

Zapiski Młodej Żony
Biszkopt z jabłkami 347

szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać  na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).  Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę(...)PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią

Kuchnia Danusi
Jogurtowe muffinki z kremem cytrynowym / Yogurt muffins with lemon cream 153

składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier, aromat i skórkę). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta

Projekty ze smakiem
pizza na cienkim spodzie 172

wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać

Stare Gary
Makowiec zawijany 187

Składniki na ciasto: 30 g drożdży 120 ml mleka 4 łyżki cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 100 g masła Szczypta soli Olej do posmarowania papieru Składniki na masę: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki(...)przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca

Emcia Pichci
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 106

których wyczytałam w sieci same superlatywy. Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ...  I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec(...)misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia

Kuchnia w opałach
tort kakaowo - jagodowy 198

łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jogurtowe placuszki z miętą 209

nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie mieszamy.  Listki mięty drobno siekamy, wrzucamy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło Wam zbyt gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując

Kuchenne aromaty
Rogaliki z parówką i sosem 344

letnim  mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem] . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia  [ u mnie rosło w misce Tupperware]. Podane składniki sosu wymieszać.P arówki pokroić na ćwiartki, a w szklance

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania