plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówśmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówmozarellę w doś ć drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i doś ć sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Kulinarne zapędy Kokosałyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika(...)wierzch drugi. Przykryć ściereczką i obciążyć (np deską i książkami) na kilkanaście godzin, aby placki nieco zmiękły. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor. Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ponownie odstawić na kilka godzin
My simple kitchenchili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik
Atlas SmakówFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około 2 godzin
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cukru, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kolei jajka mieszając wszystko trzepaczką.Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch wsypujemy jagody i pokrojonego w drobną kostkę banana. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wymieszać, przykryć i odstawić mąki na 30-60 minut. W tym czasie nasz zaczyn urośnie. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok. 5-7 minut. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecie
Delicious Titbitskroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnySKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam(...)cienkim strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe! SMACZNEGO
Wielopokoleniowowysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę(...)mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim. Nie wypełniamy do samej góry, musimy zostawić 0,5-1 cm luzu, bo inaczej w trakcie pieczenia masa wypłynie. I wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder ManufactureRobiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarneistnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam go po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni! Po wyjęciu z piekarnika i spróbowaniu go od razu pobiegłam(...)szkl. pasty daktylowej (zastępnik cukru) 3 łyżki jaja z siemienia lnianego (1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody i poczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast) 1 laska wanilii 1 ½ szkl. mąki owsianej (myślę, że z inną też możesz spróbować) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno
Roślinna - blog wegańskigorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć(...)Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smaków