ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:232/1309)

Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 97

całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia(...)krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko lekko zmiękły. Studzimy i ścieramy na tarce. Mieszamy z pozostałymi jajkami (2 żółtka i 3 białka) i śmietaną na jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt makowy 192

które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Biszkopt możemy

Słodkie Przyjemności
Budyniowa Fantazja 119

galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń(...)pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Gorącą masę wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy

kgwjanczewo
O nowej szkole słów kilka i bardzo duńskie ciasto. Z kokosem 202

cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem.W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera, na zmianę dodawać mąkę z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut(...)suchego patyczka.Ostudzić.Cukier z masłem umieścić w garnku. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodać wiórki, wymieszać, wlać mleko, wymieszać. Chwilę podgrzewać, nie gotować.Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Pozostawić do zastygnięcia.Smacznego!Oczywiście przeziębienie trzyma mnie mocno, wczoraj myślałam, że umrę, dzisiaj na szczęście jest już nieco lepiej. Jutro o dwunastej zaczynam weekend, i mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Marchewkowe 135

sody - cynamon Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka,cukier i olej miksujemy razem. Mąkę z proszkiem,sodą i cynamonem przesiewamy i łączymy razem z masą jajeczną. Do ciasta dodajemy marchewkę. Wszystko razem łączymy. Tak wymieszane ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Maxi King 982

Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego.  Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto(...)przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
BURAK w glównej roli 107

mikserem do ciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. dokłanie wymieszać. dodać zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. wymieszać szpatułką do połączenia składników. ciasto przełożyć do formy, wygładzić i piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być jeszcze wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przyda(...)może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt z wanilii. odczekać ok. 2-3 minuty, wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. ganache wylać na schłodzone ciasto, dokładnie rozprowadzić (również na bokach). pysznie smakuje z kleksem bitej śmietany

w mojej kuchni
PIEROGI Z DYNIĄ 172

dyni 3 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynaomnu1/2 łyżeczki imbirudo podania:  1/2 szklanki kremówki150 jogurtu naturalnego1 łyżka cukru cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku  Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól,a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto łaciate 223

ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy krówkowej2-3 łyżki masłabiała czekoladaBiszkopt:białka(...)puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik bez sera z warstwą makową 149

się nim zachwycił, a to na prawdę dużo! :)Składniki:Warstwa Śmietanowa900 ml śmietany 18%szklanka cukrubudyń waniliowycukier waniliowy 3 łyżki4 białka3 żółtkaWarstwa makowa:400 g masy makowej + dwa białkaKruche ciasto:400 g mąki150 g cukru3 łyżeczki przyprawy piernikowejłyżeczka cynamonu100 g masłajajkożółtkołyżka śmietany1,5 łyżki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem(...)dodajemy śmietanę i miksujemy, pod koniec dodając budyń waniliowy. W drugiej misce ubijamy białka do białości, które następnie łączymy z masą śmietankową. Przygotowaną masę wylewamy na makowy spód, a następnie na górę ścieramy resztę kruchego ciasta (1/5 kruchego ciasta).Pieczemy w 175`C przez około 60 minut (do 70 minut w zależności od mocy piekarnika) a następnie pozostawiamy do całkowitego

Słodkie Przyjemności
Szybkie kremówki na biszkopcie 398

zbyt wiele czasu, dlatego zrobiłam szybkie kremówki na lekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt(...)mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 156

utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać tłuszcz. Wsypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, w proporcji 2/3 i 1/3 ciasta. Włożyć do zamrażalki na ok. 1 h. 2. Twaróg na początku zblendowałam na gładką masę. Jeżeli nie przeszkadzają wam "grudki serowe" pominąć ten etap. Następnie(...)zmiksować z pozostałymi składnikami. 3. Śliwki oczyścić, wypestkować i przygotować w formię połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki. Wylać masę serową. Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku

Zdrowie na języku :P
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 198

plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Quiche z białymi szparagami 165

śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 172

mozarellę w doś ć drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i doś ć sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarne zapędy Kokosa