ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:241/1309)

Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 149

pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :)Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową pizzeSKŁADNIKI :  z tego da 2 duże okrągłe pizze 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody(...)rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło dosypujemy odrobinę mąki . Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.- w tym czasie przygotowujemy dodatki- szparagi myjemy odcinamy twarde końcówki i jeżeli szparagi

Basia w kuchni
Ptysie 133

Składniki:  (15 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać(...)masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.     Przygotować blachę, wyłożyć

W kuchni u Moniki
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 158

tego, jak dobry jest twój blender) 3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane. 4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt sucha i ciężko odchodzi od rąk, pomocz palce wodą. 5. Włóż ciasto do lodówki lub jeżeli masz Wykonanie musu(...)Zalej daktyle i zostaw na kilka godzin. 2. Pokrój banany, posiekaj daktyle, przekrój awokado, usuń pestkę i obierz ze skórki. 3. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Następnie rozsmaruj mus na cieście i udekoruj owocami. Schłodź. Jeżeli masz dużo czasu, świetnie będzie smakowało po przeleżeniu całej nocy w lodówce. Wskazówka : Dopiero po nakładaniu ciasta, wpadłam na pomysł, że wygodniejsza byłaby

Pland based fille
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 141

białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 144

codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki ...truskawki....trza korzystać z sezonu ile się da...u mnie tym razem sernik na zimno ....przygotowany w ramach Ciasta na niedzielę ..Pomysł na taki sernik znalazłam  tutaj . Razem ze mną serniki na zimno robiły ...cdn. 500 g twarogu sernikowego z wiaderka 1 paczka biszkoptów 700 g truskawek (mogą(...)lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć.Wylać całość na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia do lodówki

Moje domowe kucharzenie
MAKOWA PANIENKA 190

żółtka. Wymieszać mikserem.Resztę mleka zagotować,wlać masę z budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki

w mojej kuchni
Świąteczne pierniczki 145

składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia.  (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy

The Sweet Damsel
Drożdżówki z serem 324

przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka(...)żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra

Smakowy Raj
Knedle ze śliwkami 175

Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy(...)tartą i chwilkę podsmażyć. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz  mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić

Krakowskie smaki Ani
Piernik herbaciany ( szybki ) 348

Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :)Składniki:* 30 dag miodu* 20 dag cukru* 1 jajo* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )* 1 łyżeczka sody* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć. Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować.Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski

kolorowotorcikowo
Babka piaskowa 143

sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier wraz z żółtkami i mieszamy.  Do mąk dodajemy masło, proszek do pieczenia  i ucieramy, do masy dodajemy jajka i ucieramy masę na gładko. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
Babka czarno -biała 136

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy na  sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy. Do mniejszej porcji dodajemy kakao i mieszamy. Formę do ciasta smarujemy

W kuchennym oknie Ewy
FasoLOVE 170

przysmaków. No żeby nawet jajek nie było? Już nie mówiąc o dziwnych syropach i innych nieznanych mi składnikach, które akurat są. Przyznam się, że nie byłam od początku fanką ciasta fasolowego. Wszystko się zmieniło odkąd moja Ewelina <hejo!> powiedziała mi, że dodaje jogurt grecki. I wszystko stało się jasne! Teraz jest to jedno z moich ulubionych przysmaków. Robi(...)kilka truskawek           WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę.  Powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej masę do silikonowego pojemnika (u mnie na tartę). Łyżeczką nałóż w różnych odstępach dżem oraz

fitolarun.blogspot.com
Razowe muffiny bananowe 155

masła orzechowego na wierzch kostka gorzkiej czekolady i orzeszki ziemne Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajka miksujemy, dodajemy jogurt, masło, banany łączymy ze sobą obie masy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffinki na wierzch wykładamy orzeszki i startą czekoladę pieczemy w temp. 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 155

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą

Zawsze głodna!