ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:242/1309)

Chlebek na ostro 169

intrygująco, nieprawdaż...?Przepis znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje, gdzie znajdziecie zdjęcia, jak przygotować chlebek krok po kroku.Piwny chlebek do odrywania z cheddarem i musztardąSkładniki:(na keksówkę 12x20 cm)ciasto:140 ml ciemnego piwa55 g masła315 g mąki pszennej40 g mąki żytniej7 g suchych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli2 jajkanadzienie:40 g masła15 g ostrej musztardy170 g ostergo cheddara1 łyżeczka(...)Wlać masło z piwem, zmiksować na gładką masę mikserem z hakami. Po jednym wbijać jajka, cały czas miksując. Dodać resztę mąki pszenne i mąkę żytnią, zagnieść gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli.Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa 365

jeżeli akurat czytacie ten przepis w lecie, to można zrobić ze świeżych truskawek , tylko że w tym momencie odpadnie nam etap z nasączeniem ciasta :-) Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru(...)nałożyć krem, na to górny placek i znowu krem. Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta. Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze ;-) Tradycyjnie kilka zdjęć zrobionych

Passions hobbies life
Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i malinami 341

ziemniaczaną mieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy masę delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem i pieczemy 15 min. w tem. 180 stopni. Zaczekać 5 - 10 minut aż foremka  wystygnie, wyjąć ciasto z formy położyć

Lili w kuchni
Najlepsze ciasto naleśnikowe 225

miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy   jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę.  W filiżance przygotowujemy troszkę oleju oraz pędzelek. Patelnię (moja o średnicy 24 cm) nagrzewamy. Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy

kulinarnyswiatdomi
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 101

królewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto. Ser wędzony dodaje tutaj bardzo ciekawego przełamania smaku :) Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon

Jemy Pijemy
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 185

wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta na tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy na ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami 3 szkl. mąki* + szczypta soli 1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich* 1 szkl. cukru* 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru(...)szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto orzechowe z dynią pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z serem 176

składniki na ciasto:   340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli     składniki na nadzienie:     500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki półtłustego twarogu) 1 jajko 2 łyżki ksylitolu od siebie dodałam 3 łyżki śmietany 18% , masa była za gęsta(...)soli. Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę . Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt .   Wykonanie masy twarogowej:   Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, ksylitol i 3 łyżki śmietany. Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany

Różowa kuchnia
Bez-błędny sernik 143

smakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam podejrzenie, że kombinacja będzie bezbłędna. I tak powstało to ciasto, które nie dość że świetnie smakuje to jeszcze wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny(...)powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się wygodniej. Jeszcze w tortownicy, tuż

les mirabelles
Dyniowe rogaliki drożdżowe 114

Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy

dom-agi.pl
Serowo-makowa tarta 195

składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy  i resztę wałkujemy cienko i wykładamy  nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach(...)papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy

Swojskie jedzonko
Sernik wiedeński 146

głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami. Składniki: ciasto kruche - 1 szklanka mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 150 g margaryny - 50 g kaszy manny(...)żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Tarta z camembertem i żurawiną 139

ciasto jest wystarczająco tłuste. Ser camembert pokroić w plastry i ułożyć na dnie tarty. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać żurawinę i doprawić tymiankiem i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalać ser na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Podawać na ciepło lub dobrze wystudzone, jeżeli chcemy, aby masa nie była zbyt płynna

wyzwania kuchenne
Tort na drugie urodziny 195

Złożyć tort: Podstawa: Dwóm mniejszym biszkoptom obciąć dłuższe boki, złożyć oba ciasta w 1 kawałek. Za pomocą szablonu wyciąć z biszkoptu podstawę ciasta. Wycięte biszkopty przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Dół drugiego biszkopta(...)posmarować kremem z porzeczki i położyć go na masie jogurtowej. Drugi biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę jogurtową. Na wierzch ułożyć ostatni biszkopt. Kilka łyżek masy maślanej wymieszać z zielonym barwnikiem do ciasta. Posmarować podstawę ciasta zielonym kremem maślanym. Auto: Większy biszkopt przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku a następnie oba kawałki ciasta przeciąć by z każdego powstały

Mama Gotuje
Ciasto francuskie- przepis podstawowy 181

kruszonkę. 2. Dodać sól, żółtko oraz wodę. 3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę. 4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny. 5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki. 6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników. 7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej. 8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej(...)więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce. 9.  Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm. 10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą. 11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć. 12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt. 13. 1/3 ciasta złożyć. 14. Następnie przykryć kolejną

Nastoletnie Wypiekanie
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 442

łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy(...)białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania