ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:231/1309)

Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 235

łyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić   w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odstawić na 1h ,pod przykryciem, do wyrośnięcia. Nadzienie: budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu tj. wlać mleko do garnka, odlać odrobinę do miseczki. Rozrobić w nim proszek budyniowy

Fabryka pomysłów
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 240

szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po

Ostra na Słodko
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29916

się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.  Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady(...)mieszamy z masą krówkową. Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy masę krówkową z bananami i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc aby masa się ścięła. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby mogło spokojnie leżakować w lodówce. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto bitą śmietaną, sypiemy

Mango Papaja
Szarlotka z musem z antonówek 116

wymieszałam łyżką, a następnie zarobiłam dosłownie kilkoma ruchami dłoni – ciasto nie musi być gładkie, ważne, żeby składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach(...)termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą. Na to wyłożyłam przygotowaną masę jabłeczną i wyrównałam ją. Pozostałe ciasto rozdrobniłam palcami i równomiernie rozsypałam na jabłkach. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez godzinę

Kuchenne zapiski Edyty
Sernikowe tartaletki z żurawiną 192

serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką(...)ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Urodzinowy torcik 109

szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo(...)ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w  temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka  okrągła średnica 21 cm ) masa serowa:  Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta.  masa śmietanowa:  Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Upieczony

Darcia w kuchni
80. Domowa pizza carbonara z porem 128

boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku, następnie dodajmy ser i śmietanę

Jadło i czytadło
Tort śmietanowy z truskawkami 156

sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa(...)soku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Masa budyniowa do dekoracji babeczek 160

kogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem(...)przetrzyj masę przez sito lub rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Jeśli masa jest zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała.    Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów

Mania Wypiekania
Babka cynamonowa - na święta 151

mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą

Proste Potrawy
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 125

ciasto 2 szkl mąki pół szkl cukru 2 jajka 150 g margaryny szczypta proszku do pieczenia szczypta soli ser 1 kg sera (gotowy mielony) 2 budynie waniliowe 1 szkl cukru otarta skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 1 margaryna 6 jajek puszka brzoskwiń Ciasto zagnieść z podanych składników. Dno formy posmarować lub wyłożyć papierem. 3/4 ciasta rozłożyć(...)żółtka, budyń, skórkę otartą z cytryny i sok. Na koniec ubitą pianę z białek. Na podpieczonym spodzie ułożyć przekrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki, zalać je masą serową. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować , pokroić radełkiem na paski i ułożyć na serniku. Piec przez godzinę w temp 180 st Sernik wyjąć z formy kiedy wystygnie

Gotowanie jest łatwe
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 111

ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników

Wiem co jem
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 103

całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia(...)krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko lekko zmiękły. Studzimy i ścieramy na tarce. Mieszamy z pozostałymi jajkami (2 żółtka i 3 białka) i śmietaną na jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt makowy 197

które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Biszkopt możemy

Słodkie Przyjemności
Budyniowa Fantazja 124

galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń(...)pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Gorącą masę wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy

kgwjanczewo
O nowej szkole słów kilka i bardzo duńskie ciasto. Z kokosem 211

cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem.W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera, na zmianę dodawać mąkę z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut(...)suchego patyczka.Ostudzić.Cukier z masłem umieścić w garnku. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodać wiórki, wymieszać, wlać mleko, wymieszać. Chwilę podgrzewać, nie gotować.Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Pozostawić do zastygnięcia.Smacznego!Oczywiście przeziębienie trzyma mnie mocno, wczoraj myślałam, że umrę, dzisiaj na szczęście jest już nieco lepiej. Jutro o dwunastej zaczynam weekend, i mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Marchewkowe 138

sody - cynamon Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka,cukier i olej miksujemy razem. Mąkę z proszkiem,sodą i cynamonem przesiewamy i łączymy razem z masą jajeczną. Do ciasta dodajemy marchewkę. Wszystko razem łączymy. Tak wymieszane ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania