ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:221/1309)

Babeczki "Michałki" ;) 1507

Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu  Zjem to! .  Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie(...)powrotem do kremu. Krem odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.  Następnego dnia ubijamy krem   mikserem na gęstą masę, dodajemy oddzielone wcześniej orzechy. Ciasto: Składniki suche mieszamy razem, dorzucamy pokrojone masło, śmietanę, żółtka i miód. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest

Czerwona Porzeczka
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 122

Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy(...)obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne

Kuchenne zapiski Edyty
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 144

wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy

Apetyczna babeczka
Kostka alpejska 13440

razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec(...)łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto alpejskie 16417

ciastem chciałabym powitać wszystkich, którzy zechcą uczestniczyć i śledzić życie mojego   bloga... Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol. Biszkopt: 4 jajka 35 g kakao 40 g mąki pszennej 135 g cukru 1 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 3 łyżki(...)przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 171

gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni

chili & sugar
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 132

minut do ponownego wyrośnięcia. 4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno,  połączyć z masą śmietanową. 5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Mleczny sernik 212

wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Salonik smaków
Bliny drożdżowe po Wileńsku 166

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Mazurek bakaliowy 212

placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Bliny drożdżowe po Wileńsku 150

rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto

Gosia gotuje
Brazylijskie ciasto bananowe 282

Przygotowanie:  Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia.  Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym.  Wstawić

Smaki Brazylii
Makowiec na kruchym cieście 436

proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta.Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Z miłości do słodkości
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 146

CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem

Kuchnia Danusi
Straccatiella na maślance 255

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić

Praktyczna pl