szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny(...)cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez
Banana Smilessmakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo(...)delikatnie mieszamy z resztą masy. 2/3 gotowej masy nakładamy na kukurydziany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie na tej warstwie rozprowadzamy dżem i nakładamy resztę masy. Wierzch ciasta ozdabiamy startą czekoladą i wkładamy z powrotem do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Smacznego
Kuchenne WariacjeTorcik z masą z kaszy manny to kolejny przepis bez pieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać(...)warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy szczyptę barwnika rozpuszczonego w kilku kroplach wody na łyżeczce i dodajemy do masy. Gotowe ciasto przelewany do keksówki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Do ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać żeby wierzch za bardzo nie zbrązowiał. Upieczone ciasto(...)jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto
Kuchenne Wariacjeżółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki
kulinarnyswiatdomiBananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową(...)masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto
Smakołyki Berenikiłyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy(...)formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. 4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
My Culinary Artprzez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą część schładzamy. Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz(...)dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez około 1 godzinę. Odlaną wcześniej masą smarujemy upieczone ciasto. SMACZNEGO
Smaki Ewystaram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła(...)lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników - brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus - do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy
Smakołyki Berenikipieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy(...)blaty. Masa różana: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż roztopią się i połączą w gładką masę. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu by nie przypalić masy. Jeżeli nasze ciasto już jest zimne przekładamy blaty masą różana, ale pamiętamy by zostawić trochę do oblania góry. Przyozdabiamy migdałami ( ja akurat użyłam tych bo miałam je w domu, ale możecie
Panda i jej światmąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą. 2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny(...)ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie(...)coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę. Kategoria: Ciasta , Desery
kuchcikowniaBiszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąkiUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę.Nadzienie:ok. 1 kg jabłek3(...)coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę.Filed under: Ciasta, Desery
kuchcikowniaszklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.Cukinię obrać(...)cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Podwać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskaformy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić - uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki - piekarnik rozgrzać do temperatury(...)śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund) - na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać - na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu) - sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia
Smakołyki Bereniki