ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:107/1309)

Sero - mak 263

kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem(...)pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 156

Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BABECZKI:Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę.Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy.Foremki do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości.Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C. DEKORACJA:Dekorujemy dopiero(...)klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego powierzchnię. Masę cukrową w wybranych kolorach farbujemy za pomocą barwników. Do białej masy dodajemy kilka kropel barwnika i zagniatamy jak plastelinę lub ciasto

Ostra na Słodko
Tort malinowy bez pieczenia 270

masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru  20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka(...)zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny  1. Żelatynę rozpuszczamy

Apetyczna babeczka
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 249

odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 170

jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier(...)lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

RAROSSA
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 149

połączenia wszystkich składników.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki(...)umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką. 152

proste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 174

ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze(...)cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 193

przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na  kilkanaście min do lodówki. Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka całkowicie zastygnie. Teraz galaretkę pomarańczowa(...)rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy. Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej  , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej ,  Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
METROWIEC Z KOKOSEM 132

Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Przełożenie ciasta:  Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą bok pierwszego paska i przekładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy. Po złączeniu pasków(...)smarujemy powstały spód masą i powtarzamy czynność układając na wierzch pasy zachowując naprzemienność. Na koniec gdy ciasto będzie już złożone smarujemy je z każdej strony masą. Na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada:  ciasto najlepiej kroić długim ostrym nożem wcześniej zamoczonym w wodzie biszkopt można przekroić na więcej pasków

Ciastka - domowe słodkości
Quiche z wędzoną makrelą 134

Dzisiaj quiche, czyli rodzaj placka z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Specjalnie tak dla koleżanki zrobiłem, bo razem z mężem i córeczką miała przyjechać. Ale o umówionej godzinie Ada zadzwoniła i powiedziała, że córeczka śpi, bo u dentysty byli z nią i nie bardzo chce ją budzić. No i że w takim razie przyjadą znacznie później(...)dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem. A na ciasto wylewamy sos. Pieczemy 45 minut

Marder&Marder Manufacture
tradycyjny sernik krakowski 153

Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie(...)jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika

chili & sugar
Drożdżowa strucla z makiem 242

cytryna  Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną(...)Dokładnie wymieszać i chwilkę podsmażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon

Apetyczna babeczka
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 189

dodałam do masy makowej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Masa serowa. Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie(...)wszystkie przygotowane masy zaczynamy. Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia. Nakłułam je widelcem. Wlałam na nie masę serową. Mak nakładałam na masę serową. Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem. W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej. Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika. Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania