ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:107/1309)

Tort 3-Bit 200

zanurzone w wodzie, wystudzić. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery można zrobić masę z 2 puszek mleka. Masa śmietankowa: 2 opakowania Śnieżki 1 niepełna szklanka mleka 3,2% 3 opakowania serka Bieluch Ubić Śnieżkę w podanej ilości mleka, połączyć z serkami. Zamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki. Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1łyżka kakao 1 łyżka wody Wszystko(...)jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa z puszki, na jedną warstwę 1 puszka) 3. Połamane herbatniki 4. Masa śmietankowa+ rodzynki 5. Ciasto biszkoptowe 6 .Masa mrówkowa 7. Połamane krakersy 8. Masa śmietankowa 9. Rodzynki i starta gorzka czekolada

Praktyczna pl
Sero - mak 259

kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem(...)pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 147

Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BABECZKI:Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę.Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy.Foremki do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości.Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C. DEKORACJA:Dekorujemy dopiero(...)klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego powierzchnię. Masę cukrową w wybranych kolorach farbujemy za pomocą barwników. Do białej masy dodajemy kilka kropel barwnika i zagniatamy jak plastelinę lub ciasto

Ostra na Słodko
Tort malinowy bez pieczenia 265

masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru  20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka(...)zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny  1. Żelatynę rozpuszczamy

Apetyczna babeczka
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 243

odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 169

jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier(...)lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

RAROSSA
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 145

połączenia wszystkich składników.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki(...)umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką. 145

proste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 170

ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze(...)cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 188

przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na  kilkanaście min do lodówki. Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka całkowicie zastygnie. Teraz galaretkę pomarańczowa(...)rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy. Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej  , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej ,  Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
METROWIEC Z KOKOSEM 128

Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Przełożenie ciasta:  Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą bok pierwszego paska i przekładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy. Po złączeniu pasków(...)smarujemy powstały spód masą i powtarzamy czynność układając na wierzch pasy zachowując naprzemienność. Na koniec gdy ciasto będzie już złożone smarujemy je z każdej strony masą. Na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada:  ciasto najlepiej kroić długim ostrym nożem wcześniej zamoczonym w wodzie biszkopt można przekroić na więcej pasków

Ciastka - domowe słodkości
Quiche z wędzoną makrelą 130

Dzisiaj quiche, czyli rodzaj placka z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Specjalnie tak dla koleżanki zrobiłem, bo razem z mężem i córeczką miała przyjechać. Ale o umówionej godzinie Ada zadzwoniła i powiedziała, że córeczka śpi, bo u dentysty byli z nią i nie bardzo chce ją budzić. No i że w takim razie przyjadą znacznie później(...)dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem. A na ciasto wylewamy sos. Pieczemy 45 minut

Marder&Marder Manufacture
tradycyjny sernik krakowski 150

Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie(...)jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika

chili & sugar
Drożdżowa strucla z makiem 238

cytryna  Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną(...)Dokładnie wymieszać i chwilkę podsmażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon

Apetyczna babeczka