ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:101/1309)

Tarty z ricottą i szparagami 148

cukru i soli. Odcedzić, ostudzić i pokroić na preferowaną długość. Pomidora pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić. Ricottę wymieszać z jajkami, musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 168

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Harataniec z chałwą 211

posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Przygotować masę serową. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać do połączenia składników. Większą cześć jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Wyłożyć masę serową, zetrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować margarynę, cukier i mleko. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną chałwę. Mieszać do całkowitego

Praktyczna pl
Ciasto jagodowe 150

blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.     Masa jagodowa: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać mieszając galaretkę. Zostawić do ostudzenia. 250 g jagód umyć i wrzucić do misy blendera. Dodać serek, galaretkę(...)Można zamiast przygotowywania masy jagodowej, posmarować biszkopt dżemem jagodowym. Na tak przygotowany biszkopt nałożyć tężejącą masę jagodową, wyrównać górę i rozrzucić kilka, kilkanaście jagód lekko je wpychając w masę palcem. Włożyć ciasto do lodówki i zostawić do stężenia. Można podawać na zimno z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Kilka uwag. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika i jego ochłodnięciu, najpierw oderwałam

Passions hobbies life
Mazurek z powidłami i masą krówkową 166

ciastem wielkanocnym. Piekłam już przeróżne wersje, wszystkie znajdziecie tutaj . Dzisiejszy mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, powideł, orzechów i słodkiej masy krówkowej. Palce lizać! Ciasto:    250g masła lub margaryny,  400g mąki krupczatki,  4 żółtka,  100g cukru,  4 łyżki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  kilka kropel(...)minut w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo:   puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (użyłam Helio),  250g powideł śliwkowych,  100g orzechów włoskich. Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
ciasto migdałowo- śliwkowe 136

poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach.  Składniki: 250 g masła 4 szklanki mąki 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru(...)wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta kokosowa z czereśniami 543

wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniami Składniki: ciasto(...)soli na sztywną pianę - pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku - upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce - czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś

Smakołyki Bereniki
Makownik na migdałowym cieście 323

bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody(...)mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki

Zainspirowana w kuchni
Mako - sernik 169

ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg  suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa(...)Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Życzę

Świat Smaku
Tiramisu 374

puszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 300 gr swieżego custard 80 gr drobnego cukru 100 gr startej czekolady  Wykonanie: Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy(...)startą czekoladę. Mieszamy.  Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Posypujemy ciasto cacao. Smacznego

Smaki Edyty
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 220

okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru(...)żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo

Słodka Strona
Izaura czyli murzynek z serem 938

gorzkiego kakao 5 łyżek zimnej wody 250 g Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa; 1 kg sera mielonego 4 jajka ¾ szklanki cukru 125 g Kasi Wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam  do wrzenia,  całość chwilkę  gotuję, odstawiam(...)przelewam do formy (34x25)  wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Kasię  ucieram z cukrem, dodaję  po jednym jajku i  porcjami ser.  Jednolitą masę  wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę  godzinę w temp. 180 st. C Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi .  Pozostawiam

Takie tam pichcenie
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 201

kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół(...)grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około ¾ wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki

Nerds Kitchen
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 100

Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną do opanowania ręcznie, dlatego najlepiej posługiwać się łyżką. Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na nią masę na ciasto (grubość na jeden palec) i równomiernie rozprowadzamy po papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni, około 40 minut w 180C. Odstawiamy do ostygnięcia. Druga część – góra. Rozgrzewamy

Fill The Bowl
Rajska rolada 174

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania