śmietany 36%2 łyżki cukru Sposób przygotowania Krok 1Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem(...)nasączony biszkopt. Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki
CoolinarniePLsoli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
MamaOskarkaZapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia. 3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno(...)zrobił się kożuch na nim. Masło zmiksować lub utrzeć. Dodawać do niego po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej masie budyniowej. Odstawić
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo: 300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka(...)równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek
Darcia w kuchniubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA(...)POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki
Blondynka GotujeCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon
kuchcikowniaktóre odwiedzają mojego bloga, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji(...)wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków - powstałą masę pozostawić do wystygnięcia - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem - do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć
Smakołyki BerenikiSodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy(...)grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.Przepis
Moniki Smakołykiczarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu). Polewa
Słodka Stronaosobnym naczyniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy suche składniki energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu(...)zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkawaniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć(...)dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujerondla, wsypać cukier i krótko przesmażyć (około 10-15 minut). Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyrobić jednolitą masę. Formę na tartę wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć przesmażoną masę śliwkową, a na masie poukładać resztę śliwek. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Tartę wystudzić. Czekoladę połamać na mniejsze cząstki. Rozpuścić wraz z masłem w kąpieli
na moim stole...całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam na tej stronie i zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Zapraszam! Ciasto: 500 g. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki miodu (u nas gryczany(...)łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. CFiled under: Ciasta, Ciasto drożdżowe, Sezon
kuchcikownia