ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:89/1309)

Tort cytrusowy 163

cukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Wystudzone ciasto przekroić na pół(...)mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.kremDo dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki wody.Następnie jedną porcję żelatyny

Mix smaku
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 176

wody. Mikserem   ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto(...)śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna

W garach u Gosi
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 475

Składniki: masa serowa 75 dag zmielonego sera 1/2 kostki masła 30 dag cukru pudru 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń bakalie kulki orzechowe 30 dag orzechów włoskich zmielonych 1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa 1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła(...)sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. kulki orzechowe wszystkie składniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki. sernik połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy

Pychotkaaa
Niezawodny murzynek 159

ciasto gotowe. Nie raz uratowało mnie w trakcie wizyty niezapowiedzianych gości. Murzynek jest ciastem prostym, bez udziwnień, po prostu wsypać, ubić i wymieszać. Może stanowić też podstawę do innych ciast, o czym przekonacie się niebawem. Polecam i zapraszam do kuchni! 'murzynek' Składniki: - 1,5 kostki masła - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3-4 łyżki kakao(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 50-55 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu ciasto (w formie) polać odlaną masą kakaową. Ciasto wystudzić. Smacznego

CookYourself
LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM 332

każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki(...)kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też

Ostra na Słodko
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 376

każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki(...)kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też

Ostra na Słodko
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 209

sezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;))  Biszkopt: 4 jajka(...)minut.  Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.  Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny,  3/4 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,   szklanka kwaśnej śmietany 18%,  2 łyżki soku z cytryny,  50g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe 18647

Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie(...)kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować

Praktyczna pl
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 159

piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż

Gotowanie to kochanie
Makowiec śnieżny wg siostry Anastazji 158

łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła(...)minut. Masa I Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Masa II Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnia żelatynę. Wymieszać. Masa III Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa I - masa II - masa

Pychotkaaa
Sernik z galaretką i owocami na spodzie kakaowym 112

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik. Żelatynę(...)zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia. Po tym czasie  wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką. Oby smakowało:) Malinowe Zacisze

MarciochaKucharzy
Carmel Tower Brownie II 212

firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut(...)polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami

Mania Gotowania
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 156

każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie.      Zimne(...)ciasto kroimy wzdłóż na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim.      Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem

Rozpustne gotowanie
Babciny Makowiec 318

pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2(...)ciasto nie może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę, że około 1cm grubości, na całym cieście rozkładamy masę makową pozostawiając niewielkie marginesy. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy

Piekę, bo lubię
Szarlotka z karmelem 168

Dodatkowo: 8 dużych jabłek lukier puszka masy karmelowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia.  Jabłka myjemy przekrawamy na pół

ciastkarnia na kruchym spodzie