ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:84/1309)

Babka kajmakowa 201

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła(...)się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać aż do powstania jednolitej polewy. Ciasto można polać od razu po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Babka kajmakowa 163

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła(...)się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać aż do powstania jednolitej polewy. Ciasto można polać od razu po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Makowiec krucho-drożdżowy 613

płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu.Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy(...)dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze.Wierzch ciast

Słodkie Przyjemności
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 208

odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt(...)smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta na brzegach prostokąta. Zawijamy całość niezbyt ciasno w rulon (pamiętajcie, że ciasto podrośnie i musi mieć na to miejsce), zaczynając od krótszego boku. Zamykamy boki ciasta formując struclę. Przekładamy struclę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia

Karo in the Kitchen
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 147

LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min): Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła zabije drożdże). Na początku mieszamy składniki widelcem, a gdy już trochę się połączą, wyrabiamy masę rękoma. Ciasto należy wyrabiać na elastyczną masę przez ok. 10-15 min, najlepiej takim sposobem jakbyście chcieli je zgnieść i jednocześnie rozciągnąć do przodu, a następnie z powrotem zbierając je palcami

Nerds Kitchen
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 257

Tort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)krem budyniowo-maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje tortu i posypujemy połową pokrojonych brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta, ponczujemy i wykładamy masę budyniowo-śmietanową oraz pozostałe pokrojone brzoskwinie, które znów "wciskamy" do kremu. Przykrywamy górną częścią tortu. W takiej postaci tort umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie

Słodka Strona
MARCEPANOWA TARTA Z FIGAMI 84

lodówki, ponakłuwać ciasto widelcem, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować masę marcepanową. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładką masę. Na podpieczone ciasto (gorące) wylać masę marcepanową. Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny. Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni

Kuchnia w opałach
Czekoladowe z malinami 189

pieczenia, posiekać z margaryną.  Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto.  Podzielić ciasto na 2 części.  Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki.  MASA BUDYNIOWA  Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę.  Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać.  Gdy budyń(...)wysmarować tłuszczem Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część.  Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny.  Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce .  Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 335

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam

Smaczna Pyza
Kolorowy miodownik 347

sodę, miód i jajka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść. Obie części  podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części. Rozwałkować i piec każdy z placków ok 15 minut w 170 stopniach. Masa: 3,5 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1/2 margaryny 2 budynie(...)mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje. Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować  również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 271

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki(...)czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka

Oryginalny smak
Ciasto rabarbarowy cudak 172

Ciasto ze spodem gryczanym, kwaśną masą rabarbarową i budyniową pianką. Smaczne, pod warunkiem, że lubicie smak mąki gryczanej :-) Jeżeli nie przepadacie, to można wykorzystać w całości mąkę pszenną. U mnie coraz częściej pojawia się mąką gryczana, ponieważ jest zdrowa, a do jej smaku łatwo można się przyzwyczaić. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Masło w temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem na jednolity krem, po czym dodawać po łyżce budyniu i miksować, aż do powstania jednolitego budyniowego kremu. Na ostudzone ciasto nałożyć lekko już zgęstniałą masę rabarbarową. Gdy masa stężeje odpowiednio, nałożyć równomiernie krem budyniowy. Ciasto umieścić w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Uwagi: Krem budyniowy jest bardzo lekki, przypomina bitą

Passions hobbies life
Ciasto "Kopiec Kreta" 338

suchego patyczka". Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy - dokładnie mieszamy. Ciasto obkrawamy naokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie przypominający miseczkę. Wydrążone ciasto kruszymy i odkładamy do osobnego naczynia. Banany obieramy(...)dzięki temu banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy banany. Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym ciastem, które lekko dociskamy do masy.  "Kopiec Kreta" powinien spędzić całą noc w lodówce. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 528

robimy spirale zaczynając od środka ciasta, powiększając kręgi aż do jego brzegu. Następnie przy pomocy patyczka od środka pociągamy kreski do brzegu. Wówczas powstanie nam śliczna pajęczynka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Z masy czekoladowej* formujemy pająki: robimy dwie kulki, mniejszą i większą. Mniejszą jako głowa układamy na większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy(...)Powstałe włosy nożem przekładamy na głowę i korpus. Za pomocą odrobiny białej czekolady robimy oczy, a ciemną czekoladą źrenice. Wykałaczką robimy uśmiech. Tak przygotowane pająki układamy na ochłodzonym cieście. *Jeśli masa nie chce się odpowiednio formować warto ją na kilka chwil umieścić w lodówce. Samo formowanie tez powinno przebiegać sprawnie bo czekolada ogrzewa się od dłoni i nie chce się

Kolizje Smaków
Mazurek czekoladowy 153

Składniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok. 2 garści bakalii Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie(...)prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach (żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie mleka skondensowanego przez ok. 25 godziny) dokładnie mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Studzimy i przelewamy na wystudzony

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!