masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto. Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Czekoladę razem(...)śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę
Wielki apetytczas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego(...)cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy
Smakowy Rajstarcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy(...)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać
W kuchennym oknie EwyPyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław 400 ml mleka 2 łyzki cukru 14 dkg margaryny masa orzechowa 14 dkg margaryny 4 łyżki cukru 25 dkg orzechów Składniki na ciasto kruche zagnieść , wyłożyć na blachę.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Budyń rozrobić z połową mleka, resztę mleka wraz z cukrem zagotować
Moje domowe kucharzeniepowoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy
psgotujemywilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej(...)Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę serową, oprósz ją delikatnie mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru. Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik
Słodko-Słony Świat Ilonypozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo. Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego(...)ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem na jednolita masę a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy migdały i wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto będzie zimne układamy na nim gotową masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Na koniec delikatnie wsypujemy wiórki kokosowe, dalej mieszając. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodzienakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wykonanie masy budyniowej: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy(...)borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone
Kulinarne przygody Gatityzapomniane ciasto. Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa(...)sztywno białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę. Przygotowanie masy serowej. Ser przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem , dodać jajka i dobrze rozetrzeć. Porcjami wkładać ser i miksować. Masę serowa wylać na ciasto. Pod wpływem ciężaru trochę ciasta zmiesza się z serem. I o to chodzi. Ponieważ powinno
W kuchennym oknie EwySmakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie). Ciasto to, upieczone w szybkowarze wychodzi zbite i wilgotne(...)dodawaj stopniowo jajka dodaj roztopioną czekoladę mąkę, kakao i proszek wymieszaj razem, następnie dodaj do utartej masy, całość dokładnie połącz dorzuć orzechy i ponownie wymieszaj gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w przygotowanej foremce (masa będzie dosyć gęsta) foremkę nakryj folią aluminiową i obwiąż krawędź sznurkiem lub uszczelnij gumką recepturką (w ten sposób do środka foremki nie dostanie się wilgoć) z folii
Szybko Szybkowarjajek, dokładnie wymieszać na jednolitą masę , aby nie było grudek. Następnie wlać resztę jajek, dodać przesiany proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie ciasto wymieszać na jednolitą masę. Gotowe ciasto nałożyć do worka z karbowaną końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut. Z tego ciasta możemy robić eklery
Przepisy i porady kulinarnesobie sernik – no więc jest! :D Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było. Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości! Jest to jeden z tych serników , po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością. Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych serników jakie robię(...)MASA SEROWA: Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe. CAŁOŚĆ: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 3/4 ciasta, a następnie masę serową. Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 40 minut. Studzimy i polewamy czekoladą! Smacznego
Ostra na Słodkoniedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami
Ostra na SłodkoDzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne. Czego potrzebujemy: gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru(...)Wykonanie: Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na sód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy