stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebek foliowych, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA Dżemy(...)truskawkowe wyłożyć do miski, dodać kisiel w proszku truskawkowy, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć masę truskawkową, na masę wyłożyć drugą część ciasta startą na tarce. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiDodatkowo: 20 dag porzeczek czerwonych. PRZYGOTOWANIE : 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz(...)jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Do przygotowania kruszonki użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto: 250 g (2 szklanki) mąki pszennej 100 g masła 100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru 1/2 łyżki smalcu 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka) - ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy(...)pudrem, cukrem wanilinowym, budyniem i bakaliami. 5.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Pianę z masą delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 6. Na starte ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałą częścią ciasta obsypać wierzch. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) Blacha: okrągła o średnicy 28 cm Temperatura: 180 stopni Czas: 50 min + 10 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku
Malowane smakiemużyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut do zamrażarki(...)układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto
Jadło i czytadłociasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry i wsypujemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Połowę masy serowej przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto ,na masie serowej kładziemy pokrojone brzoskwinie. Owoce przykrywamy resztą masy serowej i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. W trakcie pieczenia sernika białka ubijamy
Smakowite DaniaNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam mini(...)formując warkocz). Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do rondelka dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić posiekane krówki, które muszą się rozpuścić. Gdy masa będzie rzadka, to wysmarować nią spody ciasta. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ masa krówkowa bardzo szybko twardnieje
Ugotowaćcukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy(...)sztywno, po czym dodajemy cukier i miksujemy dotąd aż cukier przestanie zgrzytać w zębach. Następnie dodajemy sok z cytryny i ciągle miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę układamy na masę z agrestem. Ciasto dosyć urośnie i wypchnie bezę - wszystko pod kontrolą :) Pieczemy 30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujereszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretki Na jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-galaretkową
Proste Potrawyprzepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200g masła 3 żółtka ugotowane na twardo Dodatki na ciasto: Puszka masy kajmakowej (400g) Mały słoik powideł Rodzynki i płatki migdałów Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość ugniatamy(...)Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy rodzynek i migdałów. Smacznego
Kolizje Smakówszklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy(...)gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ułożenie ciasta: Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaszkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem(...)Dodaj twaróg , wymieszaj. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp
Słodkości i nie tylkołyżkami wody i gotować przez 5 minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka i wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć(...)pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto polewamy masą kakaową. Smacznego
paapilotkaacukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera, 2 szklanki cukru, 125g margaryny Palma z murzynkiem, 5 jajek(...)sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta. Sernik piec około 75 minut w temp. 180st. Przed podaniem polukrować
Z miłości do słodkościBiałka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki(...)mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami
Domowy Smak Jedzenia