ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:62/1309)

A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 115

czubata łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej   Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 209

Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Spaetzle z gulaszem warzywnym 131

boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając

vegetanie
Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem 219

różowym lub czerwonym Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem  - Sposób przygotowania:  Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Ekspresowe oponki jogurtowe 2652

proszku do pieczenia olej do smażenia  Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajemy jajka, jogurt, spirytus wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy krążki a mniejszym kieliszkiem dziurki w każdym krążku. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na głębokim oleju do zarumienia z dwóch stron, przewracając

Wypieki Uli
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 267

czerwony barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Stodola robi niezłe wałki ;) . 174

zostawiłam na głowie Pana Dariusza, z którym spędziłam kilka chwil na bardzo sympatycznej rozmowie. Okazało się, że całokształt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nic tylko brać i wałkować, testować rodzaje ciasta, mas.... Jakoś tak czuję, że to nie będzie jedyny mój wałek ;).  Wyniki mojej zabawy z tym "cudem" będzie można zobaczyć już niebawem. Ze swojej strony zachęcam Was gorąco

Malinowe Pocałunki
Walentynkowe kruche ciasteczka 272

spożywcze Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowo buraczane 157

jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy

Moniki Smakołyki
Muffiny kawowo-kakaowe 140

drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą

Zapiski Młodej Żony
CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM 103

zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje

Kuchnia w opałach
BANANOWE PANCAKES 98

roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanej i suchej patelni, przewracając na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki. Pancakes podawać polane syropem klonowym, lub posypane cukrem

Kuchnia w opałach
Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :) 131

mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut. Jedna sztuka tylko 85 kcal

Zdrowie na języku :P
Weekendowe bułeczki 139

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne

Zakręcony Widelec
Cytrynowy krem- lemon curd 139

samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania