ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:64/1309)

LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 620

połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka imbirowe 138

wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe

Ciastkozercy
Faworki, czyli chrust 106

łyżka spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie

MyCookBook.pl
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 146

kardamonu sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy ciastka. Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI
Chlebek z mąką kukurydzianą 103

szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. (Chlebek powinien być zarumieniony

Di gotuje
Gotujemy kluski z MasterChef 264

pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy je powoli na przemian z mlekiem do ubitych jajek, mieszamy aż powstanie gładka masa. Ciasto wyciskamy do gotującej się, osolonej wody za pomocą wyciskarki do szpacli lub po prostu układamy ciasto na desce do krojenia i za pomocą noża odcinamy po kawałeczku

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Shrek! 324

23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa

sierotka maRysia w kuchni
Łamańce z makiem 107

masa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru(...)żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 116

małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 169

misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę twarogową przełożyć na pierwszej masie, piec

Swojskie jedzonko
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 141

jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder  A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać ciasto. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec

Kuchnia w opałach
Borówkowe pancakes z kaszy manny 142

studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.    Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu

Kuchnia w czekoladzie
Bułka sojowa 157

masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Migdałowa Pani Walewska 299

rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka

Słodka Kraina Wypieków
Lodowa kanapka z jagodami 136

soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Tartaletki z budyniem i truskawkami 96

jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek  kilka listków mięty do ozdoby     Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Lili w kuchni
Orzechowo-migdałowe ciasteczka i współpraca z Rossi.pl 142

stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 161

łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego

DefinicjaSmaku
Domowe paluszki grissini 129

razem z cukrem. Wsyp drożdże i odczekaj ok. 5 minut, aż "ruszą" i się spienią. Dolej oliwę, a potem wsyp mąkę i sól. Wymieszaj łyżką (drewnianą), by powstała jednolita masa. Ciasto wyciągnij na oprószony mąką blat i wyrabiaj ok.  5 minut, aż będzie lśniące i gładkie. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą - poobracaj nim by się natłuściło. Miskę oklej

Mania Wypiekania
Kładzione kluski leniwe z serka homogenizowanego z cynamonem 208

bułki tartej cukier cynamon mielony Wykonanie: Do miski wyłożyłam serek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. W dużym rondlu nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki z colą 165

rondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy. Do jajek na przemian dodawać suche składniki i masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam): W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto ucierane z renklodami 182

doczekałam się swoich kilku dni laby :) W końcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji wyżyje się w kuchni zaopatrując swoją piwnicę;) Przez mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo

My simple kitchen
Ciasteczka serowe 115

masła 250 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Marmolada wieloowocowa Cukier puder Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy twaróg i posiekane masło oraz jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość ok. 5 mm. Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Brzeg każdego smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon. Ciasteczka pieczemy w 180*C przez

VioletoweKucharzenie
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 132

waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczne pizzerki 190

mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały (w tym czasie przygotowujemy dodatki na pizzę) białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów na wierzch wykładamy dodatki (ja niektóre pizzerki polałam dodatkowo przyprawionym koncentratem) pieczemy w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z musem truskawkowym 106

ciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty

Milion Smaków
Proste ciasteczka czekoladowe 215

szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Naleśniki pełnoziarniste z owocami sezonowymi 117

jaja 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają pestki- drylujemy. Twarożek miksujemy z cynamonem (ilość w. uznania) Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor

Wielki apetyt
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 150

patelni, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy z jabłkami 155

małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty

królestwo garów
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 144

opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.  Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu

Czerwona Porzeczka
Jogurtowe placuszki z borówkami 146

minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Od tego momentu, odstawiamy mikser i wszystko mieszamy ręcznie, dzięki czemu uzyskamy puszystą masę. Ciasto ostawić na 15 min w ciepłe miejsce, aż trochę urośnie. Przed smażeniem placuszków dodać borówki do ciasta i delikatnie wymieszać, tak aby borówki nie rozpadły się podczas mieszania. Smażyć

CookYourself
Chlebek bananowy Sophie Dahl 147

łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1h w 180st.C. Ostudzić na kratce. Smacznego! * źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl

CookYourself
Piaskowa baba z biała czekolada 111

Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę . Wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu

CookYourself
Krewetki smażone w cieście z białym winem 98

oleju do smażenia Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć

Pełny talerz
Racuchy z jabłkami. 496

jabłek olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry

Symfonia smakowa
A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 118

czubata łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej   Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 211

Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Spaetzle z gulaszem warzywnym 133

boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając

vegetanie
Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem 223

różowym lub czerwonym Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem  - Sposób przygotowania:  Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Ekspresowe oponki jogurtowe 2654

proszku do pieczenia olej do smażenia  Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajemy jajka, jogurt, spirytus wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy krążki a mniejszym kieliszkiem dziurki w każdym krążku. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na głębokim oleju do zarumienia z dwóch stron, przewracając

Wypieki Uli
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 270

czerwony barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Stodola robi niezłe wałki ;) . 175

zostawiłam na głowie Pana Dariusza, z którym spędziłam kilka chwil na bardzo sympatycznej rozmowie. Okazało się, że całokształt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nic tylko brać i wałkować, testować rodzaje ciasta, mas.... Jakoś tak czuję, że to nie będzie jedyny mój wałek ;).  Wyniki mojej zabawy z tym "cudem" będzie można zobaczyć już niebawem. Ze swojej strony zachęcam Was gorąco

Malinowe Pocałunki
Walentynkowe kruche ciasteczka 280

spożywcze Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowo buraczane 163

jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy

Moniki Smakołyki
Muffiny kawowo-kakaowe 143

drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą

Zapiski Młodej Żony
CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM 106

zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje

Kuchnia w opałach
BANANOWE PANCAKES 102

roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanej i suchej patelni, przewracając na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki. Pancakes podawać polane syropem klonowym, lub posypane cukrem

Kuchnia w opałach
Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :) 135

mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut. Jedna sztuka tylko 85 kcal

Zdrowie na języku :P
Weekendowe bułeczki 141

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne

Zakręcony Widelec
Cytrynowy krem- lemon curd 141

samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka choinki 310

dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Marcepanowe kulki 148

Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 646

cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 397

czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki

Słodka Strona
Na drogę. Z jagodami 151

Zniknęłam na chwilkę. Wszystko z powodu tygodniowego urlopu, który bardzo przyjemnie spędziłam w Polsce, a C. na Słowacji. W moim rodzinnym mieście spędził dwa dni i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na żytnim zakasie 171

łyżeczkę drożdży suchych 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej  (jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA :- wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy

Basia w kuchni
Tort mokka 292

śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 szt. śmietan-fixDekoracja.1 wafel5 dag czekoladyWykonanie.Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej,mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę.Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem.Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść

Kulinarny karnet Christophera
Zdrowe, domowe płatki śniadaniowe! Cini Minis ^^ 152

łyżka oleju rzepakowego25g cukru trzcinowego nierafinowanegopłaska łyżeczka cynamonuMąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 164

jajka  220 g mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka  Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć  na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Tarteletki ze śliwkami 178

Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów

Ciastkozercy
Ciasteczka cytrynki 326

lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 220

łyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym. Przełożone plastrami banana. Z kleksem bitej śmietany. Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie

bastalena
Rozetki 184

jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto

Malinowe Pocałunki
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 106

mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez

Kuchenny Skrawek Nieba
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 232

kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki

Czarnawisienka
Proziaki z dżemem na idealny poranek 218

mąki 1 l kefiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody Dżem Łowicz Aronia Dżem Łowicz Kiwi Dżem Łowicz Truskawka Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.  Podawać

Czarnawisienka
Gofry na wodzie gazowanej / Waffles for carbonated water 301

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki  zmiksować na gładką masę - ciasto musi mieć konststencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać dolać wodę tudzież dosypać mąkę.  Delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Piec w gofrownicy do rumianego koloru.  Podawać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 126

ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją

Apetyczna babeczka
Przepis na lane kluski 520

gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo mikserem. Nie przestając ubijać, dosypujemy mąkę, ubijamy kilka minut aby powstała gładka masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dosyć gęste, gładkie ale ma pozostać lejące. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki z fantazją 231

kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę  z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka Maślane z pomarańczową nutą. 153

otartej z pomarańczy 60 ml soku z pomarańczy sok z połowy cytryny. Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę. Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce , lub godzinę w zamrażarce) Po tym czasie wałkować ciasto na ok pół cm grubości wykrawać ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 175s

Malinowa Kawiarenka
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 246

miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka sezamowe 163

cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp

Fabryka pomysłów
Muffiny czekoladowe przyprószone śniegiem ;) 135

sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy muffiny. Na koniec posypujemy wiórkami. SMACZNEGO!:) Przepis na muffiny wg Nigelli

Czerwona Porzeczka
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 388

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru(...)Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. Śmietanka:   500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru, 2 opak. śmietan-fix. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Masę

Z miłości do słodkości
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 187

drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną

Przepysznik - BLW i nie tylko
drożdżowa gwiazda makowa 173

mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie zalewamy całość małą ilością mleka(...)strucla (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 części masy makowej. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód posmarowany masą i ponownie rozsmarować 1/3 masy. W taki sam sposób rozwałkować i ułożyć dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które

chili & sugar
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 145

Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo(...)się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie

Oryginalny smak
piernik z wkładką owocową 154

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się(...)gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cycki murzynki 191

grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka(...)gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku. Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę.  Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek z masą kawową i bezami 140

Wielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto. Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała. W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru

Taste Of My Day
SERNIK DYNIOWY. 170

jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam  z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania(...)białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca

W kuchni Karmel-itki
Tort Szwarcwaldzki 139

masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!). Powinien być mocno słodki i dość gęsty, można(...)więc rozrobić go ze szklanką wody i jeśli brakuje mu mocy, doprawić na przykład czystą wódką. Syropu powinno być przynajmniej 350ml. Będziemy używać go do masy wiśniowej i nasączenia ciasta. W garnuszku umieszczamy rozmrożone wiśnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 200ml wspomnianego wyżej wiśniowego syropu oraz cukier z prawdziwą wanilią i pozostałą część nalewki wiśniowej. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto kakaowe z serem 482

Zapraszam dzisiaj na kakaowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami :) Składniki na ciasto kakaowe;1 szklanka mąki 3 łyżki kakao1 cukier waniliowy Skworcu5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa :500 g sera białego śmietankowego1/2 szklanki mleka5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 galaretki czerwone 4  łyżeczki żelatyny1 puszka brzoskwiń(...)cukier , cukier waniliowy, jogurty  i mleko , chwilę mieszać .Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .Ciasto przeciąć na pół.Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .Na brzoskwinie połowa sera .Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę i reszta masy serowej.Odstawi

Sama słodycz i szczypta chili