Waniliowy sernik bez maki 317mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemności
Szarlotka 187boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec(...)wlać rozprowadzony w soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez
In my kitchen
Advokat ciasto bez pieczenia 231ucierać, nie za długo aby masa się nie oważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaa
Bajaderki 264klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Dodatki(...)migdały siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej
Ala piecze i gotuje
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 188Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 – 2 łyżki oleju ½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. 70g masła(...)letnim mlekiem, jeszcze raz mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, po czym całość wyrabiamy przy pomocy widelca lub warzechy, na jednolitą masę. Ciasto prószymy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, lekko podsypujemy mąką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ważne, by ciasto nie lepiło się
Smakowy Raj
Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką 426Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki(...)musi mieć konsystencję żelu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Na wystudzonym cieście układamy
Mania Gotowania
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 223Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki Reniferki 240Witam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki.Zabawa
Czerwona Porzeczka
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia 354Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała(...)energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy
e-PrzepisyKulinarne
Piernik staropolski długo dojrzewający 224Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej, 250g miodu(...)mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą
Z miłości do słodkości
Babeczki z czekoladą. 195mokre składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Moje-pitraszenie
Bułeczki dyniowe 187Jeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia
Ugotować
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 175wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej(...)przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma. Nie zapominaj o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ bardzo się klei. Wyrobione
Zdrowie na języku :P
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 226stopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy to szybko, bo inaczej ciasto opadnie. Wstawiamy znów do piekarnika, tym razem na 30 minut (mniej więcej bo musimy obserwować) do 180 stopni z termoobiegiem. DIP CZOSNKOWY: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek naturalny(...)więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wszystkie składniki razem blendujemy na kremową, gęstą masę. Ciasto kukurydziane. Do dziś wszyscy zgodnie uważaliśmy, że naszym ulubionym ciastem jest owsiane bezglutenowe (takie jak tu: KLIK ), ale po tym "żółtku" wszystko się zmieniło. Zdecydowanie to podchodzi nam najbardziej
Wypisz Wymaluj
Babka na piwie cytrynowym 201proszkiem do pieczenia oraz olej i poczekać aż wszystkie składniki się połączą. Wtedy wlać piwo i dodać skórkę z cytryny. Wciąż miksować, ale na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec do "suchego patyczka" (ok. 50-60 min.) w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostygnięciu można polać ją lukrem
Pasja Smaku