ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:53/1309)

CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 144

żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.      Do nich dosypywałam cukier   i ucierałam na białą masę.     Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.      Należy dokładnie połączyć obie masy.     Kolej na migdały.     Można je obrać ze skórki. Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około(...)puder (użyłam młynka do kawy) i  wsypałam je do ciasta.   Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.   Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając  szczyptę soli a pod koniec cukier puder.  Ubite białka dodałam do ciasta. Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.  Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką

potrawyregionalne
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 150

Przepis znalazłam tu , ale musiałam zamienić maślankę na jogurt naturalny i miałam też mniejszą ilość owoców. Poza tym dodałam przepis na kruszonkę, który może się komuś przyda:) Składniki na ciasto: 2 i 3/4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g porzeczek Składniki na kruszonkę: 1/2 łyżki(...)papieru do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać Połączyć mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję Po wymieszaniu wszystkich składników przełożyć ciasto do przygotowanej formy i posypać z wierzchu porzeczkami Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki przełożyć do miseczki, palcami zbierać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik miętowo-czekoladowy 196

opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy w upalne dni.  Składniki: na spód: 200 g herbatników petit 100 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 500 g zmielonego sera białego 400 ml śmietany 30% 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny(...)konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy folią spożywczą - będziemy piec w kąpieli wodnej, więc lepiej zabezpieczyć nasze ciasto. Masę herbatnikową wykładamy spód tortownicy, wyrównując i dociskając palcami. Wstawiamy do lodówki. Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki, lub tniemy na mniejsze kawałki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Wsypujemy

na moim stole...
Kostka brzoskwiniowa 619

Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin

magiczna kuchnia Kasi
Walentynkowe ciasteczka listy 214

cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nożem tniemy na prostokąty i przekładamy(...)lukru: gęstszy do konturów i rzadszy do wypełniania (wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7589

szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony  Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:   3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej(...)żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masyCiasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.  Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło

Czerwona Porzeczka
Sernik ze śliwkami 191

KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej(...)robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut (function

Kuchnia Danusi
Majowe przysmaki 134

Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke.  Szparagi(...)wystudzamy. Kroimy na 3  kawalki. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc ja aluminium. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pączusie orzeszki 150

Składniki: ciasto: 200 ml mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła  olej do smażenia nadzienie: powidła truskawkowe śmietana 36% orzechy włoskie do przystrojenia: cukier puder advokat- kilka kropel starta skórka z pomarańczy Przygotowanie(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź

KreatywnePiny
Kruche ciasteczka maślane 409

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty ( np. takiej jak ta ). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche - śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania 180

cukier waniliowy - 16 g mąka - 4,5 szkl Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl dodatkowo jabłka - 5 szt Przygotowanie : Ciasto Mleko podgrzać lekko w rondelku. Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej. Za pomocą widelca, roztrzepać składniki. Mąkę przesiać do innej miski, łyżką(...)godziny. Kruszonka:  Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Jabłka obrać, pokroić . Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.  Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Strucla kakaowo-kokosowa 225

Podłużna, słodka drożdżówka zwinięta z nadzieniem, tym razem kakaowo-kokosowym. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli   Nadzienie kakaowo-kokosowe: 20 dag mąki 20 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2  duże(...)łyżki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki powideł śliwkowych 10 dag kokosu Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru

Praktyczna pl
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 205

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika(...)gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Biszkopt z jabłkami 204

szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania.... Składniki; 5 jabłek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek(...)chcemy;)) plastry, cząstki, ósemki. U nas na drobne ósemki. Obtaczamy w mące. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy jabłka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Użyłyśmy tortownicę o średnicy

Anioły w kuchni