ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:51/1309)

1528.Tarta z jabłkami w galaretce 152

jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg

Moje domowe kucharzenie
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 381

składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką

Słodko-Słony Świat Ilony
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 236

sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę

Blondynka Gotuje
Mufinkowy bukiet różany - muffinki różane 167

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia.  Kiedy muffinki się pieką

Lili w kuchni
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 191

Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy

kulinarnyJa
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 267

końcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej(...)blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z dynią 205

cytryny W ykonanie:       W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę . Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Gorący kąsek
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 247

ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia(...)Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić

Z miłości do słodkości
Orkiszowe placki z musem malinowym 223

jajka 2 łyżki mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce  szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki przekładam musem malinowym (akurat taki znalazł się pod ręką

Pause Gotowanie!
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 229

soliolej dosmażeniaPonadto:około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do truskawekolej do smażeniaMąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowe 483

zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę(...)wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka). Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem

Animelka Blog
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 187

promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy(...)margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.  ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe z kruszonką 131

CIASTO SKLADNIKI                                                                                                   1 kg mąki 1 szklanka cukru(...)rodzynków  wykonanie; Z drożdży, letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Gdy rozczyn po 15-20 minutach wyrośnie ,dodać go do miski z przesianą mąką Do tak powstałej masy ciasta ,dodac roztrzepane jajka ,cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Gotowe ciasto zwinąć w kulę  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -podwojenia objętości

w mojej kuchni
Ciasto wyśmienite 1115

cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć )  wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać

Słodkości i nie tylko
Ciasto z malinami 386

nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać(...)biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną masą śmietanową, polać polewą czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania