masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości
Food SquareMasa serowa: 500 g sera bialego tlustego 2 zoltka 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 lyzka kaszy manny Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem Dodajemy cukry i kasze manne Mieszamy wszystko razem Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy Mase zostawiamy Ciasto na pierogi(...)lyzki oliwy szczypta soli Make przesiewamy na stolnice Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem dodajemy sol i oliwe Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie czesci Rozwalkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kolka Na kazde kolko nakladamy farszu ( ok jednej lyzki
Klaudynkowa kuchniaprzypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comboku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny. Ryż ugotować na mleku(...)wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpłaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka (w sumie ok. 2 łyżeczek) Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki
kuchnia do kwadratugSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu(...)rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około
Słodkie Przyjemnościsolą i cukrem na puszystą masę, może to potrwać dość długo. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym żółtku i każde z osobna dokładnie zmiksować z całością. W osobnej misce wymieszać obie mąki, które później dodać do masła i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto piec 60 minut w 170 stopniach w formie
Pychotkaaapolej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką
Grahamka, weka i kajzerkajabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg
Moje domowe kucharzenieskładniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką
Słodko-Słony Świat Ilonysól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę
Blondynka Gotujemieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia. Kiedy muffinki się pieką
Lili w kuchniNaleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy
kulinarnyJakońcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej(...)blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny W ykonanie: W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę . Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Gorący kąsekubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia(...)Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić
Z miłości do słodkości