ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:50/1309)

Ciasto ze śliwkami 158

wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć z masąCiasto powinno wyjść gęste. Ciasto pieczemy w blaszce o wymiarach 22 x 33 cm*, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wykładamy ciasto, dokładnie wyrównujemy

Plate of Joy
Kołduny z baraniną 111

odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Zmielić baraninę, dodać majeranek, roztarty czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był zwarty), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki

królestwo garów
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 180

przyprawy do grzańca/piernika) kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do tego dolewamy ostudzoną masę miodową (powinna być letnia, ale nie gorąca) i wyrabiamy chwilę na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno być klejące – wyrobione przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub ponad 30 min do zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy(...)pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy, a pierniki zostawiamy tak jak są na papierze do pieczenia, gdyż próba przenoszenia pewnie skończyłaby się ich zdeformowaniem, a nawet rozerwaniem. Papier z piernikami ostrożnie przenosimy na blachę do pieczenia. 4. PIECZENIE

Nerds Kitchen
Ciasto Fale Dunaju 137

ciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki(...)jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.  Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wodę lub mleko i kakao. Delikatnie wymieszać. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa: Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Różane bułki drożdzowe 173

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Do miski przesypujemy mąkę wymieszaną z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki. Dodajemy mleko z drożdżami, płynną margarynę i wyrabiamy ręcznie jednolita masę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite i będzie odchodziło  od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na blaszce wysmarowanej margaryna formułujemy bułeczki nadziane marmoladą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
Bułgarska Banica wersja wegańska 142

ponownie, oprószy delikatnie mąką i zawinąć w papier do pieczenia. Przygotowanie farszu: 2 kostki tofu wędzonego kilka ząbków czosnku 50 ml oliwy pęczek zielska Wszytko razem zblendować w gładką masę. Ciasto podzielić na 3 równe części, kolejno rozwałkowywać na możliwie najcieńsze ciasto, Smarować farszem Zawinąć rulon i ułożyć ślimaka w żaroodpornym naczyniu Tak przygotowanego: posmarować olejem i piec

greenscarf
Rożki z Ricottą i wędzonym łososiem 113

miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie:  Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia. Dokładnie wymi eszać na gł adką masę. Ciasto francuskie pokroić w paski ( grubość jak kto woli ) , na kraju każdego paska układać farsz i zwijać w tr ójk ą ty . Piekarnik rozgrzać

Gaździnka warzy
Ciasto z truskawkami i pianką 435

Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 173

kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy

Smakowy Raj
FALE DUNAJU-Proste i tanie 193

mleka, dodatkowo kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy

Swojskie jedzonko
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 182

trafna, gdyż chodzi właśnie o „podmłodzenie” drożdży, które rozmnażają się przez pączkowanie. Młode komórki drożdżowe tworzą substancje smakowo-zapachowe znacznie intensywniej niż ich „matki i babki”, występujące w fermentującej masie ciasta. Dawniej na podmłodę mówiono też „naciasta”. W krajach anglosaskich podmłodę nazywa się „sponge”, w Rosji „опара”, we Francji „levain-levure” dla gęstej podmłody lub „poolish” dla luźnej

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik brzoskwiniowo-migdałowy 104

st.C około 15 minut na jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić. Uwagi: Do masy migdałowej używać wyłącznie masła. Do odmierzenia proporcji(...)składników używałam szklanki o pojemności 250 ml. Podczas pieczenia należy uważać, by za mocno nie spiec masy migdałowej. Mając to na uwadze zawsze ciasto zaczynam piec od dołu, następnie po około 30 minutach przełączam piekarnik na grzanie: góra-dół

In my kitchen
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 638

biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.  Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą(...)prawie gotowa, ale  tak ( można powiedzieć trzęsąca się)   Kroimy galaretkę w kostkę.   Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.  Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę. Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie  nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Kilka słów o soi i Tofurnik kawowy 183

malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas

pyszne zdrowości
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 129

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości

Food Square

Proponowane wyszukiwania