ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:50/1309)

Ciasto z truskawkami i pianką 443

Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 183

kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy

Smakowy Raj
FALE DUNAJU-Proste i tanie 205

mleka, dodatkowo kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy

Swojskie jedzonko
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 194

trafna, gdyż chodzi właśnie o „podmłodzenie” drożdży, które rozmnażają się przez pączkowanie. Młode komórki drożdżowe tworzą substancje smakowo-zapachowe znacznie intensywniej niż ich „matki i babki”, występujące w fermentującej masie ciasta. Dawniej na podmłodę mówiono też „naciasta”. W krajach anglosaskich podmłodę nazywa się „sponge”, w Rosji „опара”, we Francji „levain-levure” dla gęstej podmłody lub „poolish” dla luźnej

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik brzoskwiniowo-migdałowy 112

st.C około 15 minut na jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić. Uwagi: Do masy migdałowej używać wyłącznie masła. Do odmierzenia proporcji(...)składników używałam szklanki o pojemności 250 ml. Podczas pieczenia należy uważać, by za mocno nie spiec masy migdałowej. Mając to na uwadze zawsze ciasto zaczynam piec od dołu, następnie po około 30 minutach przełączam piekarnik na grzanie: góra-dół

In my kitchen
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 653

biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.  Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą(...)prawie gotowa, ale  tak ( można powiedzieć trzęsąca się)   Kroimy galaretkę w kostkę.   Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.  Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę. Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie  nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Kilka słów o soi i Tofurnik kawowy 207

malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas

pyszne zdrowości
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 139

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości

Food Square
Pierogi z serem 207

Masa serowa: 500 g sera bialego tlustego  2 zoltka  1/4 szklanki cukru pudru  1 opakowanie cukru waniliowego  1 lyzka kaszy manny  Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem  Dodajemy cukry i kasze manne  Mieszamy wszystko razem  Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy  Mase zostawiamy  Ciasto na pierogi(...)lyzki oliwy  szczypta soli  Make przesiewamy na stolnice  Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem dodajemy sol i oliwe  Ugniatamy ciasto  Pierogi: Masa serowa  Ciasto na pierogi  Ciasto dzielimy na dwie czesci  Rozwalkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kolka  Na kazde kolko nakladamy farszu ( ok jednej lyzki

Klaudynkowa kuchnia
Sernik w łatki 150

przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 180

boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku(...)wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 285

płaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka (w sumie ok. 2 łyżeczek) Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki

kuchnia do kwadratu
Tarta wiśniowo-malinowa 161

gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu(...)rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Babka piaskowa 132

solą i cukrem na puszystą masę, może to potrwać dość długo. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym żółtku i każde z osobna dokładnie zmiksować z całością. W osobnej misce wymieszać obie mąki, które później dodać do masła i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto piec 60 minut w 170 stopniach w formie

Pychotkaaa
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 157

polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania