łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka setwia wg. smaku 2 banany Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy kilka razy wrzucamy do blendera wszystkie składniki na ciasto i miksujemy na jednolitą masę wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni kiedy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe wydrążamy łyżką środek ciasta, pozostawiając dno i boki (około(...)rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy (najlepiej przez sitko) do sera czekoladę trzemy na tarce i dodajemy wraz ze stewią do sera, wszystko miksujemy nakładamy masę serową kształtując kopiec ciasto, które pozostało z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około(...)Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu
Świat Ciastaprzy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. ... kolejna łyżeczka pysznego ciasta z malinami Smacznego
Słodkie okruszkisera żółtego - 6 pomidorków koktajlowych Porcja na 2 małe tarty. Foremki o średnicy 14 cm. Najpierw wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Gdy ciasto na tarte nam się schłodzi wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formy do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem(...)się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajko, śmietanę oraz serek i dokładnie mieszamy. Dodajemy pocięte listki bazylii. Na koniec dorzucamy ser żółty starty na tarce. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pomidorki przecinamy na pół i układamy na tarcie środkiem do góry. Po wierzchu posypujemy solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorkami. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Kuchenne Wariacjeskładniki na zaczyn i odstawiamy na około 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła
Smakowity Blog Kulinarnysól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibulion warzywny filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić
Kuchnia DanusiNastępnie dodać ksylitol, sól, wymieszać z mąką i masłem, zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut w lodówce aby stężało. Następnie rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek grubości
Smaczne Zdrowejuż kiedyś pojawiły się na blogu- taki mieszaniec- przekładaniec . Ciasto kakaowe pochodzi z przepisu na Kostkę Wiśniową Pani Doroty Świątkowskiej. Masa natomiast to jedna z moich ulubionych mas do ciast, ponieważ jeszcze nigdy mnie nie zawiodła ;) Jest nie za bardzo słodka, a przy tym wspaniale kremowa. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blacha 22x33cm(...)następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Przełożenie ciasta: blat kakaowy cienka warstwa dżemu masa blat kakaowy cienka warstwa dżemu cienka warstwa masy pokruszone prażone orzechy Ciasto należy schłodzić w lodówce kilka godzin. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagarnku wystygnie dodać do niej żółtka , dżem i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Z białek jaj ubić sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Wyłożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C. Ciasto odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować masę . Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej(...)galaretką. Z ciasta odciąć wierzch ( ok 1 cm grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapyszne ciasto z dżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!! PORZECZKOWIEC SKŁADNIKI NA CIASTO: 0,5 SZKL.WODY 1 SZKL CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3/4 SZKL.OLEJU -Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ 1,5 SZKL.MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY(...)STOPNIACH PO WYSTUDZENIU PRZEKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI PRZYGOTUJEMY MASĘ SEROWĄ: MIXUJEMY MARGARYNĘ Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM,DODAJEMY SER DALEJ MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA SMARUJEMY DŻEMEM,NA TO MASA SEROWA, DRUGA CZĘŚĆ CIASTA,ZNOWU SMARUJEMY DŻEMEM NA WIERZCH WYKŁADAMY UBITĄ ŚMIETANĘ Z CUKREM I ŚMIETAN FIXAMI NA TO JESZCZE STARKOWANA CZEKOLADA I DO LODÓWKI
Swojskie jedzonkoobrać ze skórki, pozbyć się pestek i gniazd, i pokroić w drobną kostkę. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz i roztrzepać widelcem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pospanej mąką. Wyłożyć formę na tarte i nakłuć widelcem. Odciąć nadmiar ciasta. Na cieście układamy naprzemiennie łososia i plastry mozzarelli. Posypać posiekanym szczypiorkiem i pomidorami
CookYourselfbazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał ten przepyszny kajmak). Oczywiście kto nie chce się bawić w przygotowywanie karmelowego sosu, może użyć gotową masę krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było nie za słodkie, idealne(...)drugi blat i delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwą. Wierzch smarujemy masą kajmakową (karmelową). Gdy używamy gotowej masy krówkowej, przekładamy ją do rondelka i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia. Przestudzoną, płynną masą smarujemy górę ciasta. Gdy używamy świeżo przygotowanego sosu karmelowego musimy go schłodzić i dopiero wówczas rozsmarowujemy go na górze ciasta. Gdy mamy domowy karmel przygotowany wcześniej, musimy go również delikatnie podgrzać
Smaczne Zdrowegrubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto(...)kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Masa do kremówki: 1 litr mleka 4 budynie
Apetyczna babeczkadekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić. Masło utrzeć(...)części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusi