cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej(...)wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Przed wylaniem galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych winogron bez pestek. Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę. Składamy: biszkopt, masa I, Delicje, masa II, winogrona, galaretka
Kuchcik gotujerąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru
Kuchnia BeatyKurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek(...)Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia. 3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową. 5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuczarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą(...)część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować dżem. Wyłożyć dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Na dżem wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić
Walijskie PichcenieSkładniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka(...)sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić. Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami
Pychotkaaakakao. Masło i cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidorkami i cukinią, zwane stecca. Najlepsze wtedy gdy są jeszcze letnie. Samo ich przygotowanie nie jest pracochłonne, natomiast ciasto wymaga kilkunastogodzinnego fermentowania. Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa(...)koktajlowych listki bazylii rukola Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto
Kulinarne przygody Gatitymorska gruba świeży rozmaryn Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityolej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki)- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek
Smakołyki BerenikiUbić na kremową piankę. Następnie dodajemy wystudzoną masę z kroku pierwszego i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serkowa: 500 gram serka twarogowego 200 gram masła(...)porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również nakladamy drzem a na to masę śmietanowo- serową. Wierzch
Krakowskie smaki Anisuchego patyczka. ~200-250g serka kremowego (np. Philadelphia) ~180g cukru (lub więcej/mniej do smaku) Ser utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można użyć
chili & sugarbrzoskwiniowego Orzech (KLIK) 5 łyżek likieru kokosowego CANARI (klik) Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach
VioletoweKucharzeniemakowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około
SMYKWKUCHNImleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki(...)się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów
Jadło i czytadłosobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki na ciasto:50 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej130 g cukru pudru5 jajek35 g kakao2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa mleczna:200 g mleka w proszku125 ml mleka150 g cukru pudru350(...)zrobi się całkowicie gładka.Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą mleczną. Przykrywamy drugim blatem, a następnie cisto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladą.Ciasto przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemności