ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:31/1309)

Noworoczna tarta z pekanami. 113

Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część masła czyli 30g roztopić, przestudzić ,dodać ziarenka wanilii,80g mąki, szczyptę soli, cukier i syrop buraczany, ubijać, aż powstanie gęsta masa. Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Serowo – cynamonowe zawijańce 123

gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia

Ogrodnik w podróży
Szwedzkie ciasto z jabłkami 187

wysypanej mąką tortownicy (20-23 cm), wylepiamy też brzegi formy Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jabłka, mieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić(...)termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta

Proste Potrawy
Brownie z solonym karmelem 276

czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½   szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli(...)minut. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy sól i orzechy. Smarujemy wierzch ciasta masą krówkową.    *ja używam również do brownie cukru Dark Muscovado, jest to cukier trzcinowy nierafinowany z dodatkiem melasy o ciemno-brązowym kolorze i wilgotnej konsystencji. Uważam że nadaje się

Mania Gotowania
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 198

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany(...)cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

R'n'G Kitchen
Ciasto marmurkowe 322

wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao(...)cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.  Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór.  Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;) Pycha

Lawendowe Niebo
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 646

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem(...)pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy. Ciasto schładzamy w lodówce

Jadło i czytadło
Sernik wiejski 323

się zbytnio nie napowietrzył. Do masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką.Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`CJa po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając

Słodkie Przyjemności
Królewiec 1146

Następne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie  ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się pięknie jednolita. Królewiec: Połowę gorącej masy budyniowej wylewamy na jeden płat kruchego ciasta. Przykrywamy biszkoptem. Resztę masy rozprowadzamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim płatem kruchego ciasta. Polewamy polewą. Możemy posypac wiórkami kokosowymi na wierzchu. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tarta Tatin z gruszkami 145

szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda

Smakowity Blog Kulinarny
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 156

miksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło , i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Mleczna kanapka 148

cytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie(...)szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą

Ciasteczkowy Potwór
Chleb pita 165

temperatury 45 - 50 stopni   wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy sernik z jabłkami 227

łyżka oleju 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 - 4 jabłka  1 budyń(...)masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy.  Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Wigilijne uszka z grzybami 319

maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko. Smacznych Świąt

Niezły Młynek
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 161

mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie. Szybko, prosto i na temat. Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto mocno czekoladowe z malinami Masa czekoladowa: 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu(...)początku na wolnych obrotach miksera stopniowo je zwiększając do najwyższych. Na końcu dodajemy stopione masło (niecałe pół szklanki roztopionego masła ok. 95 g.) i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej. Pieczenie: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Eat Shrimps