ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:45/1309)

Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 221

dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i pojedynczo żółtka. Gdy osiągniesz puszystą masę odstaw miksowanie i ręcznie wymieszaj przesianą szklankę mąki z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia. Piecz w 180° góra dól na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Gdy ciasto się piecze zrób 0,5 litra kawy z expresu, mocnej kawy. Gdy ostygnie, weź(...)powoli miksując, ale uważaj żeby nie zrobić masła. Połowę masy wyłóż na biszkopt. I powtórz czynność od początku, czyli na masę ułóż biszkopt, na biszkopt kawę w płynie i masę . Ciasto do lodówki na noc, a przed podaniem posyp kakao.  SMACZNEGO. CMOK. Ciasto trzymane w lodówce jest dobre przez 5 dni. Posyp kakaem dopiero przed podaniem

Pasje Jolki
Ravioli z wątróbką drobiową 228

sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasto z masą rabarbarowo - truskawkową 160

Pyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej(...)sito i odstawić, aby odciekła Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrobić palcami, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone wcześniej ciasto nałożyć masę owocową i równo ją rozsmarować. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 229

średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką(...)Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji

Słodka Strona
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1076

proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.  Piec około 30 minut w 175 stop.  Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.  MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.  W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie.  Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.  SKŁADANIE CIASTA  biszkopt  masa jabłkowa  masa budyniowa  biszkopt  Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Wegańskie muffiny z granolą 168

babeczki nie musisz zaraz biec do kuchni i zabierać się za robienie granoli (skądinąd wyśmienitej), możesz ją kupić w sklepie albo też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy(...)Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów

Roślinna - blog wegański
Tort snickers 151

mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni(...)Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita. Przekładać kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i kolejny blat ciasta. Wierzch udekorować resztą kremu czekoladowego oraz pokrojonymi batonikami Snickers. Podawać schłodzone

Pyry na Gaz
Czarno-białe oponki 136

Składniki: (na 8-16 sztuk) ciasto: 200 ml mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła  olej do smażenia polewa: masa czarna i masa biała: śmietana 36% czekolada deserowa- pół tabliczki Przygotowanie(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą grubej szklanki

KreatywnePiny
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 152

mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.  Składniki(...)Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową.   Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak pachnie wolny poniedziałek? 167

posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki 30-60 minut przez rozpoczęciem pracy. Wszystkie składniki nadzienie zmiksować w blenderze na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Połowę ciasta (15x50 cm) posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto na pół, sklejając brzegi. Pociąć je w poprzek na 16 równych pasków. Każdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z masą serową 173

razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)ciasta. Gotowe przelać do formy 20 na 25 cm. piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i serek ricotta. Gotową masę kładziemy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mleczna kanapka/Milkyway 2900

sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną(...)cukrem wanilinowym.   Ostudzić.   Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego

Fabryka pomysłów
Ciasteczka maślano-serowe 112

Przygotowanie Do dużej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach zamrożone masło. Do masła dodajemy twaróg i mąkę, delikatnie, ale szybko wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Masa będzie miała grudki, tak ma być. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, aż do wyrobienia

Gotowanie moimi oczami
Tort makowy z masą czekoladową 205

Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2  szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki(...)rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka

Apetyczna babeczka
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 249

ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania