ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:73/1309)

Pyszny sernik 263

waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie(...)składników. 3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36 cm, ja użyłam mniejszej formy o wym. 25x33cm). Na ciasto należy wyłożyć masę serową, wyrównać. Resztę ciasta w formie cieniutkich łatek ułożyć na masie serowej. Piec około 1 godziny w temperaturze 180st.C. Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Babka pomarańczowo-kakaowa 182

margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę(...)dwóch pomarańczy. Foremkę do babki o średnicy 22 cm, wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i oprószyć maką. Następnie wylać do niej naprzemiennie wcześniej przygotowane ciasta, aż do wyczerpania masy (jasne ciasto, ciemne ciasto, jasne ciasto itd.). Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta
Czekoladowa Pokusa 132

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam. Moja Rada: Składniki

Ciasteczkowy Potwór
3 Bit na biszkopcie 561

Witajcie :) dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php(...)zgęstnieje . Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masa śmietanowa : Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać śmietanę fix i chwilkę mieszać mikserem. Warstwy ciasta : Biszkopt Masa budyniowa Herbatniki  Karmel  Krakersy   Ubita śmietana Starta czekolada i Ziarenka Odstawić do lodówki na noc . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY 211

masy serowo jogurtowe dodać mus z truskawek i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki. Masa bananowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich(...)wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki. Pianka truskawkowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody odstawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować białka ubić na sztywno, dodać żelującą galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić do lodówki

RAROSSA
Tarta Snickers 1244

ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać(...)kąpieli wodnej tj.  czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając.Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie masę kajmakową z orzeszkami.Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z rozpuszczonej czekolady.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masło w cieście i kremie można zastąpić margaryną.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasol

Gospodyni Miejska
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 173

Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze

Full Smaku
wytrawna tarta z gruszkami i jogurtem 110

gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii. A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty,  użyjemy  jogurtowej masy, to deser nie tylko zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty: 3 gruszki(...)łyżki cukru brązowego oraz dwie łyżki cukru waniliowego. Do misy  wbijamy również trzy jajka i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód kakaowego ciasta wylewamy masę utartą z jaj i jogurtu a na wierzchu układamy   połówki obranych ze skórki gruszek, które wcześniej ponacinaliśmy gęsto  nożem ( uważając aby nie przekroić gruszki do końca). Całość

Miód i pieprz
Szarlotka z kruszonką 141

łyżki mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną i cukier(...)były też wyłożone ciastem boki tortownicy do 1/3 wysokości. Ciasto ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika.   Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Z pozostałej części ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę. Całość posypać kruszonką. Szarlotkę piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
PS. Biszkopt - porady 173

pszennej również ziemniaczaną - sprawi to, że nasz biszkopt będzie miał delikatniejszą strukturę (ponieważ będzie mniejsza zawartość glutenu w cieście), Zbyt mała ilość mąki w cieście spowoduje nierównomierną porowatość biszkopta, Wymieszanie masy jajecznej z mąką musi być jednocześnie dokładne oraz krótkie i delikatne - żeby masa nie opadła (najlepiej to zrobić drewnianą łyżką). CUKIER Do przygotowania biszkoptu używamy zazwyczaj cukru(...)biszkopt o zbyt zbitej formie), Kakao, orzechy czy inne dodatki przed dodaniem do masy biszkoptowej należy wymieszać/przesiać razem z mąką - dzięki temu będą równomiernie rozprowadzone w masie, Przygotowane ciasto biszkoptowe nie może czekać na upieczenie - niezwłocznie po jego przygotowaniu należy przełożyć do blaszki i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, Długość pieczenia biszkopta zależy od jego wielkości - im mniejszy

psgotujemy
Sernik czarno biały z pianką 167

ziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony1 szklanka cukru pudru3 żółtka6 łyżek wiórków kokosowych4 łyżki  roztopionego masła1 olejek cytrynowy lub migdałowy1 i 1/2 łyżki mąki(...)Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając. 2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu

Apetyczna babeczka
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 242

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut

Kuchnia w czekoladzie
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 168

bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny olejek jaki(...)stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Delikatne babeczki cytrynowo-sernikowe 238

Kibicujecie naszym siatkarzom? ;-) Dziś mam dla Was przepis na babeczki cytrynowo-sernikowe. Delikatne ciasto i trochę masy sernikowej- w pracy zniknęły w 3 minuty. :-) Przepis na 12 babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki(...)stopni. 4. Do formy muffinkowej wykładamy papilotki, nakładamy najpierw ciasto na babeczki, a potem, z pomocą dwóch łyżek, staramy się zrobić delikatny dołek w środku ciasta i wlewamy tam masę serową (ok. 2 łyżek na babeczkę). 5. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. 6. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Nie przejmujcie się, jeśli masa serowa Wam się trochę wyleje

kuchnia do kwadratu
10 warstwowy tort korzenny 195

piorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)przesianej mąki wraz z przyprawami i z sodą Przemieszać delikatnie, następnie 1/3 jogurtu i tak całą mąkę i cały jogurt w 3 częściach. Na końcu powstała masę wyrobić delikatnie rękoma. Ciasto podzielić na równe części w zależności od tego z ilu warstw Wasz tort będzie się składał.Zważyłam sobie moje ciasto i tak u mnie każda warstwa miała

greenscarf