łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce na 30-40 minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli(...)usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 3-5 minut, następnie wyjmujemy z rondla 2/3 owoców( dość dokładnie je odsączając). Na przestudzone ciasto wylewamy serową masę, na wierzch układamy wyjęte z rondla owoce wiśni, zagłębiając je następnie w twarogowej masie. Całość wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Łyżeczkę
Miód i pieprzSekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa serowa: 1 kg mielonego sera 150 g masła 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru(...)temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń, jajka i całość miksujemy. Następnie łączymy masę z rodzynkami. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około
ZofianaPosmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki z kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy(...)Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę.Wyjąć ciasto z formy, ciemną czekoladę rozpuścić
Mix smakuCiasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym(...)koniec do masy dodać pokruszone wafelki (można je zmielić za pomocą blendera). Całość wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na to masę czekoladową. Spód ciasta umieścić na 30 minut w lodówce. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć
Ugotowaćbędzie gładkie całkowicie . Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Blachę smarujemy cienką warstwą tłuszczu (margaryną lub olejem). Mieszamy wszystkie ze sobą składniki do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na dwa centymetry grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle(...)miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie wszystko mieszamy. Mleko zagotowujemy razem z wanilio i rumem a gdy jest gotowe dodajemy mas ę i chwilę gotujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podawać gorące polane polewą waniliową. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij
Smaczne PotrawyJeśli jeszcze nie zdecydowaliście się na świąteczne ciasto mam dla Was idealną propozycje. Miodowe placki, kawowa masa i orzechy - proste i pyszne. Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 2 jajka + 1 żółtko 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 20 dag margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić(...)części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier
Cynamonowe szczęściecukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubi(...)białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy.Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę.Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można
Mix smakuminut. Formę o wymiarach 35 x 24 cm natłuścić i oprószyć mąką. Blachę wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 - 15 minut, do zarumienienia. Wystudzić. W ten sam sposób upiec drugi placek, wystudzić i pokruszyć. Odłożyć. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku + 100 g gorzkiej czekolady(...)Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyciasto będzie brązowe w miarę jednolicie. 4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około 10 min. 5, Kiedy jabłka się rozpadną do masy, wyciągamy ciasto i z jasnego kawałka odcinamy kawałek wielkości pięści, a resztę rozwałkowujemy. 6. Rozwałkowanym ciastem z dużego kawałka wykładamy tackę posmarowaną olejem, wylewamy masę jabłkową. 7. Z jasnego i ciemnego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyDziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …Wy śmiało(...)galaretkę.Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy do przygotowanej masy. GALARETKA:Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.Studzimy.Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.Wstawiamy do lodówki.Zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoMusze przyznać ,że połączenie jabłek z serem nie do końca do mnie przemawiało. Ale okazało się ,że sprawdza się świetnie . Kruche ciasto , kwaskowe , soczyste jabłka i słodka masa serowa. To ciasto ma dla mnie jakiś rustykalny klimat .... może dlatego też ,że przepis pochodzi z mojego starego , mocno już wysłużonego kajecika . Składniki : Ciasto kruche : 1 szklanka mąki 80 g masła(...)misce i dokładnie zmiksować aż składniki się połączą . U mnie z twarogu pozostały w masie grudki , których zupełnie się nie wyczuwa w już upieczonym cieście. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczonym spodzie ułożyć ok 3/4 jabłek , zalać masą serową i wyłożyć pozostałe jabłka. Piec
Malinowa Kawiarenkabyć z wiaderka) 5 jajek 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać(...)końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona(...)cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić.Przełożyć do blaszki, tortownicy .Odstawić do wyrośnięcia.Piec
Moje domowe kucharzenieOjczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta
mojewypiekiinietylkogóry przepraszam za jakość zdjęć w dzisiejszym poście, lecz robione były one starym aparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast
Pychotkaaa