ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:77/1309)

Sernik z brzoskwinią 157

Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.  Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 323

ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny. SKŁADNIKI: Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem.  Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.  Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 524

Drugiego dnia po wyjęciu z lodówki również jest pyszne, choć wtedy to już zupełnie inne ciasto:) Składniki na dużą blachę. Będziecie też potrzebować dużego garnka, żeby wymieszać masę serową.  Składniki na ciasto: - 4 żółtka - 1/2 szkl. cukru pudru - 3 szkl. mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy(...)Również w osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli (pamiętajcie, żeby umyć mieszadełka miksera, inaczej się nie ubiją). Wykładamy ser i znowu delikatnie mieszamy łyżką. 8. Masę serową wykładamy na wystudzone ciasto. Na moim zdjęciu serniczek jest z brzoskwiniami. Wyłożyłam większość masy, a następnie ułożyłam na niej brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę i przykryłam resztą masy

Kraina Tysiąca Smaków
Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem 142

gram cukru Polewa karmelowa: 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy(...)Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki.   Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy resztą masy karmelowej. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy przestudzoną polewą karmelową. Smacznego

Pyza i Surówka
Ciasto Aniołek 1085

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½  szklanki cukru(...)budyniu śmietankowego2 łyżeczki  amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. Masa:3 szkl mleka¾ margaryny¾  szkl cukruZagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto kokosowe 171

zaraz po upieczeniu troszkę się kruszy. CIASTO KOKOSOWE z pieczeniem ok 2 h Łatwe duża blacha 23/33 Składniki: Ciasto * mąka 3 szkl * margaryna 1 kostka * żółtka 5 szt * cukier 0,5 szkl * cukier wanilinowy 1 szt * proszek do pieczeni 1 łyżeczka Masa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml(...)drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połowę ciasta startego na tarce lub urywać kawałki ciasta i kłaść na masę. Piec w 170* około 40 minut. Ja piekłam to ciasto ponad 90 minut

sierotka maRysia w kuchni
Francuz z owocami i bezą 130

minut 180 C. W tym czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko  ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa.  Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowo-bananowe 139

czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki  i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i  schłodzić

Monia miesza i gotuje
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 286

spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć(...)kilku miejscach nożem - piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) - wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta

Smakołyki Bereniki
Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami 101

Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy(...)budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka

Nie tylko w kuchni
Fale dunaju 165

Dodać mąkę i proszek do pieczenia wolno mieszając. Pół ciasta wylać na blachę (jest to duża porcja). Do drugiej polowy ciasta dodać kakao oraz 2 łyżki mleka - całość delikatnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. W ciasto wystarczy tylko wetknąć wiśnie i piec w 180 st przez 40 minut. Gdy ciasto ostygnie należy nawilżyć je wodą. Wszystkie mąki wsypać(...)Resztę mleka gotować i przygotować w taki oto sposób budyń. Po ugotowaniu ostudzić go. Gdy budyń będzie zimny zmiksować masło mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. Masę wyłożyć na ciasto.  Masło lub margarynę roztopić dodając do niego czekoladę. Polewę wylać na ciasto. Uwaga! polewa nie może być gorąca

Pychotkaaa
Bajka wg. Siostry Anastazji 1724

naprawdę pyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej  porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki.  Ciasto ciemne przeciąć na pół. Warstwy ciasta : 1. Biszkopt ciemny 2. Połowa masy śmietanowej 3. biszkopt jasny 4. Reszta masy śmietanowej  5. Biszkopt  ciemny 6. Polewa 7. Płatki migdałowe           Smacznego :)  http://www.sklepbghnetwork.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Snickers z płatkami owsianymi 341

wszędzie deficyt, nie ma. No i tu już musiałam podjąć własne kroki i zrobić sama :D No i może to lepiej :) Składniki na masę do wypiekania - spód ciasta 1 szklanka płatków owsianych ( gotowane do godziny czasu) 200 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ( o ile używamy(...)gotowania) Masa snickersowa: 800 g krówki - kajmakowej (polecam z biedronki) 200 g orzeszków ziemnych 1 garść płatków owsianych ( nie gotowanych) Potrzebujemy: Blaszkę 25x25 Pergamin Przygotowanie: Składniki do masy na spód ciasta mieszamy ( może być w mikserze, ale już lepiej wymierzać to rękoma lub łopatką). Ciastem wykładamy blaszkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni  z opcja

ClauditteMissCooking
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 106

sól, pieprz gałązka koperku 1 żółtko Przygotowanie: Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę i zagnieść z tych składników ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie ugotować jajka w lekko osolonej wodzie na twardo. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie każdy kawałek jeszcze(...)gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny.     Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany odkładamy na 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla makowa 318

którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makowiec to połączenie ciasta drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej(...)białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach - zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, ponakłuwać z wierzchu widelcem - makowiec zawinąć w papier tak, żeby nad struclą utworzyło się trochę wolnego miejsca

Smakołyki Bereniki
Sernik z pierniczkami 264

mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło.  Cały(...)czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką    pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową  . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy

Słodkości i nie tylko