ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:77/1309)

PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1408

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)mieszamy.Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).Miękkie masło ucieramy z cukrem.Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik z budyniem czekoladowym 379

smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: * litr mleka * 3 budynie czekoladowe Masa serowa: * 4 serki waniliowe (Garwolin) - ja użyłam 2x400 g z biedronki * pół kostki margaryny(...)utrzeć z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodawać po jednym żółtku uważając aby masa się nie zważyła. Następnie dodać serki, budyń i esencję. Białka które zostały nam z ciasta i masy serowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać całość na budyń. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni ok 1 h. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sernik królewski 306

planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodawać pojedynczo(...)temperatury 170 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 2 części. Pierwszą zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy, na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia ciasta. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka

Domowa Cookierenka Agi
Konkurs z Domową Cukierenką SERNIK Z KRÓWKĄ 341

krówkowa  * kg twarogu sernikowego  * 4 jajka   * 3 łyżki cukru , ale dałabym podwójnie  * łyżka przyprawy do sernika bądź cukier waniliowy  * puszka masy krówkowej  * budyń toffi  Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto. Będzie idealnie plastyczne. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować masę(...)Utrzeć ser z jajkami , dodać cukier oraz masę krówkową. Wymieszać na gładką masę , dodać proszek budyniowy oraz przyprawę do sernika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować i ułożyć ciasto. Wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach aż do złotego koloru. Sernik można posmarować krówką i obsypać płatkami migdałów

Magiczne Życie Marty
Miodownik karmelowy 453

Wariacja na temat naszego ulubionego Miodownika. Postanowiłam nieco urozmaicić przepis, gdyż miałam ochotę na ciasto z masą kajmakową. Zamieniłam tradycyjny krem na masę karpatkową, a powidła na kajmak. Ciasto jest nieco pracochłonne ale naprawdę wyjątkowe, polecam wypróbowanie również wersji tradycyjnej. http://mania-gotowania.blogspot.com/2012/12/witam-oto-moj-pierwszy-przepis.html Miodownik karmelowy   Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 3 łyżki miodu(...)mleka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 150 g masła 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromat Dodatkowo: puszka masy krówkowej rum Przygotowanie: Masło roztopić i nieco ostudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach

Mania Gotowania
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 212

połączenia składników w jednolitą masę. Z masy uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na min. godzinę do lodówki. Kiedy masa się schłodzi, stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto średnicą większe od formy na tartę - jeśli trzeba lekko podsypuj je mąką, by nie przywierało do wałka i stołu. Rozwałkowane ciasto delikatnie przełóż do formy - dociśnij(...)brzegów - odetnij nadmiar ciasta wystający poza formę, ale tak, by lekko wychodziło na rant formy. Resztki ciasta zachowaj. Spód ciasta nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Na czas wyrabiania masy serowej ciasto znów włożyć do lodówki. Ser przełóż do misy miksera. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, schowaj do lodówki. Do masy

Moje Qulinaria
Sernik z truskawkami 148

gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki(...)gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, miksując wlewać cienkim strumieniem żelatynę (ciepłą, żeby nie zdążyła ściąć się w śmietanie). Gotową śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę serową. Wierzch ciasta "pociapać" zmiksowanymi truskawkami (można zostawić sobie troszkę zmiksowanych truskawek z galaretką, wówczas ciasto przy krojeniu nie będzie się "ciapało

In my kitchen
Sezamowiec 189

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto(...)placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista. Przygotować masę karmelowo-chałwową : margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Migdałowiec bez pieczenia 316

Łatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa(...)budyń i kolejną warstwę krakersów. Ciasto schłodzić.  W między czasie puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje. Na schłodzone ciasto rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto. Wsadzić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać uprażonymi

CookYourself
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 285

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie(...)ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych

My Culinary Art
Sernik królewski 139

mąka ziemniaczana, 2 łyżki cytryna, 1 szt masło, 150g Przygotowanie Składniki na kruche ciasto powinny być mocno schłodzone. Wszystkie składniki początkowo siekamy nożem w sporej misce, po czy wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wykładamy dno i boki formy, wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta mrozimy. Masa serowa: masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach(...)zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną oraz wystudzone masło. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Wylewamy masę serową na kruche ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Gerbaud 157

przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych 30 dag mielonych orzechów włoskich 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć(...)razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na  blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200

Ciasteczkowy Potwór
Truskawkowiec bez pieczenia 837

ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale(...)wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, składniki zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno - ubitą śmietanę przełożyć w 2-3 turach do jogurtu, delikatnie wymieszać - masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać - na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników - całość schłodzić do momentu ścięcia się warstwy śmietankowej GALARETKA - galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki

Smakołyki Bereniki
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 163

także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka(...)Przygotowanie sernika: Twaróg ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem dodajemy rozkłócone jajko i dalej ucieramy. Jako ostatnią lokujemy w misce czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Taką masą wypełniamy foremki z ciastem. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.  Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka czekolada starta na tarce Przygotowanie wierzchu

Życie zamknięte w smaku